Φυτική vs ζωική πρωτεΐνη: ποιος είναι ο νικητής;

H Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΕύαΤσάκου θα σου λύσει την απορία!
Φυτική vs ζωική πρωτεΐνη: ποιος είναι ο νικητής;



Έχετε παρατηρήσει ότι, ένα γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη μπορεί να σας χορτάσει περισσότερο από ένα γεύμα μόνο υδατανθράκων (πχ ψωμί με τυρί vs ψωμί με μέλι); Πολύ σωστά, έτσι είναι! Αναζητώντας την πρωτεΐνη στα τρόφιμα, θα συναντήσετε 2 πηγές: ζωική πρωτεΐνη, από ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά) και φυτική πρωτεΐνη, από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, εκτός των φρούτων (όσπρια, σόγια, δημητριακά ολικής άλεσης με πρωτεΐνη, σόγια, ξηροί καρποί). Ποια να διαλέξετε;

Σε τι διαφέρει η ζωική από τη φυτική πρωτεΐνη;

Στην ποσότητα των απαραίτητων αμινοξέων, τα συστατικά δηλαδή στα οποία διασπάται η πρωτεΐνη κατά την πέψη. Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες και αναλογία αντίστοιχη με αυτή του ανθρώπου. Αντίθετα, η φυτική πρωτεΐνη περιέχει μικρότερη ποσότητα από συγκεκριμένα απαραίτητα αμινοξέα γι’αυτό χρειάζεται να αλληλοσυνδυαστούν δυο φυτικές πηγές για να προκύψει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Εξαίρεση σε αυτό όμως, αποτελεί η πρωτεΐνη της σόγιας, η οποία προσομοιάζει τη ζωική πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα σόγιας ή προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί πρωτεΐνη σόγιας (όπως δημητριακά πρωινού) καθημερινά, να μην υστερούν σε τίποτα, σε σχέση με όσους καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη.

Με ποια πρωτεΐνη μπορώ να καλύψω τις καθημερινές μου ανάγκες;

Και με τους δύο τύπους πρωτεΐνης, άλλωστε έχετε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα! Εάν είστε χορτοφάγος, χρειάζεται να συνδυάσετε τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα ζυμαρικά (πχ φακόρυζο), ώστε τα απαραίτητα αμινοξέα του ενός να συμπληρώσουν τα απαραίτητα αμινοξέα του άλλου και τελικά να προσλάβετε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Επιπλέον, ενσωματώστε στην καθημερινή σας διατροφή πρωτεΐνη σόγιας (τόφου, δημητριακά πρωινού με πρωτεΐνη σόγιας και βρώμη) που είναι αντίστοιχη της ζωικής. Εάν είστε κρεατοφάγος ή χορτοφάγος που καταναλώνει γαλακτοκομικά και αβγά, με μία πλήρη διατροφή καλύπτετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη. Και στις δύο περιπτώσεις (φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης), εάν η διατροφή σας είναι πλήρης και ισορροπημένη, σίγουρα θα καλύψετε τις ανάγκες σας.

Ποια πρωτεΐνη υπερέχει;

Ο τύπος της πρωτεΐνης που καταναλώνετε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας. Η μεγάλη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και παραγώγων κρέατος, όπως κόκκινο κρέας, αλλαντικά και λουκάνικα έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση καρδιαγγεικών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και άλλα συστατικά, όπως οι πουρίνες.

Επομένως, είναι σημαντικό να βασιστείτε σε μία διατροφή που υπερέχει ποσοτικά σε φυτικές πρωτεΐνες έναντι των ζωικών, καθώς τα τρόφιμα αυτά θα σας εφοδιάσουν συνάμα με πλήθος συστατικών απαραίτητα για την καλή υγεία και ευεξία, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. 

Διάβασε ακόμα για τη λειτουργική δυσπεψία: Μια ύπουλη νόσος