Σώμα και Υγεία: 10 λόγοι για να βάλεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου

Δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς η απώλεια βάρους (που εννοείται ότι θα πετύχεις).
Σώμα και Υγεία: 10 λόγοι για να βάλεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου



Μπορεί να είσαι fan της γυμναστικής και να θεωρείς την άσκηση μέρος της ζωής σου. Αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους, σου αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί αυτό δείχνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου και ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το σώμα και την υγεία σου. Αν είσαι από εκείνους που έχεις βάλει στόχο να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με το σώμα σου, αλλά δεν έχεις το χρόνο ή τη διάθεση να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο, ήρθε η ώρα να δεις το τρέξιμο με καλό μάτι. Πέρα από το περπάτημα και τα βάρη (αν κάνεις και ασκήσεις δύναμης πού και πού), είναι απαραίτητη και η αερόβια άσκηση για να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση και δυνατή καρδιά.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι που θα σε πείσουν να συμπεριλάβεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου, μέσα στους οποίους δεν συγκαταλέγεται το αδυνάτισμα, που είναι το προφανές. Το τρέξιμο θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι και τη στάση σου απέναντι σε διάφορα θέματα που σε απασχολούν. Πέρα από το καλό που κάνεις στο σώμα σου, υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα που μπορείς να κερδίσεις προσθέτωντας το jogging στη ζωή σου.

#1 Θα γίνεις πιο χαρούμενη. Οι ενδορφίνες που παράγονται την ώρα που τρέχεις, είναι υπεύθυνες για την ψυχολογική αυτή ευφορία που νιώθεις. Όταν κάνεις μια έντονη δραστηριότητα, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ουσίες που σου φτιάχνουν τη διάθεση και σου δίνουν ενέργεια κι αυτοπεποίθηση. Με άλλα λόγια, ακόμα κι όταν δεν νιώθεις καλά, ή αν είχες μια άσχημη ημέρα, μην αναβάλλεις το τρέξιμο, γιατί αυτό θα σου δώσει τη λύση.

#2 Θα αποκτήσεις έναν ακόμη στόχο, για τον οποίο θα προσπαθείς καθημερινά. Μπορεί στην αρχή αυτό που έχεις στο μυαλό σου και ο λόγος που αποφάσισες να ξεκινήσεις αυτό το χόμπι, να είναι καθαρά η αλλαγή που θα δεις σύντομα στο σώμα σου. Την ώρα που τρέχεις, είσαι εσύ και ο εαυτός σου, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά είναι μια ευκαιρία να τον πιέσεις λίγο παραπάνω, θέτοντας συνεχώς καινούριους στόχους, ώστε κάθε φορά να εξελίσσεις την απόδοσή σου. Το συναίσθημα που νιώθεις όταν σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ είναι απερίγραπτο και θα σε κάνει να αιστανθείς μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια για τον εαυτό σου.

#3 Το τρέξιμο βοηθάει στην κατάθλιψη και απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση στη φύση, ακόμα και το απλό περπάτημα, μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα της καταθλιψης. Επίσης, το τρέξιμο σε φυσικό περιβάλλον σου παρέχει βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας προκαλεί συναισθηματικές διαταραχές.

#4 Σε βοηθάει να αποκτήσεις καινούριους φίλους, ειδικά αν πάρεις μέρος σε κάποια διοργάνωση ή σε έναν μαραθώνιο και να αποκτήσεις ένα ακόμα ενδιαφέρον και ένα καινούριο θέμα συζήτησης με τον περίγυρό σου.

#5 Είναι όμως και μια εξαιρετική δραστηριότητα για να κάνεις μόνη σου. Γιατί ορισμένες φορές προτιμάμε κι έχουμε ανάγκη τη μοναξιά μας. Βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια, τα ακουστικά σου και πάρε τους δρόμους.

#6 Είναι ένας υγιεινός και φυσικός τρόπος να καταπολεμήσεις το άγχος και την ένταση. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του στρες. Σε κάθε επόμενο δρασκελισμό, θα αφήνεις κι ενα πρόβλημα πίσω, γιατί οι ενδορφίνες που σου φτιάχνουν τη διάθεση, η μουσική που ακους στα αυτιά σου και παίρνει τις έγνοιες μακριά και οι αυξανόμενοι σφυγμοί, σε οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

#7 Ο βραδινός σου ύπνος θα γίνει πιο ποιοτικός, γιατί η άσκηση σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα...

#8 ...και να ξυπνήσεις καλύτερα. Θα δεις ότι το πρωινό ξύπνημα θα γίνει πιο εύκολο κι ευχάριστο.

#9 Κρατάει τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση και σε βοηθάει να είσαι παραγωγική και αποτελεσματική. Επίσης, ενισχύει τη μνήμη σου και βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρείται νέος και φρέσκος, άσχετα με την ηλικία σου.

#10 Το τρέξιμο σε κάνει πιο δυνατή σε πολλά επίπεδα. Αποκτάς πιο δυνατούς μύες, άρα και δυνατότερο σώμα, καλύτερη αντοχή και φυσική κατάσταση και πιο δυνατές αρθρώσεις. Επίσης, κρατάει μακριά τις ασθένειες και σου δίνει περισσότερα χρόνια ζωής, γιατί κάνει καλό στην καρδιά σου.

Νομίζω ότι οι λόγοι που μόλις διάβασες, είναι πολύ σημαντικότεροι από αυτόν που είχες αρχικά στο μυαλό σου για να ξεκινήσεις (την απώλεια βάρους), δε συμφωνείς;

Διάβασε ΕΔΩ πώς να γίνεις fan της πρωινής γυμναστικής, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάς την ημέρα σου!