Πώς να φας σαν Viking και να χάσεις κιλά

Η Nordic Diet σού δίνει τη δύναμη νορβηγίδας θεάς και ευνοεί τη μακροζωία.
Πώς να φας σαν Viking και να χάσεις κιλά



Η New Nordic Diet, που μεταξύ μας δεν είναι και τόσο καινούρια, προβλέπεται να είναι η νέα εμμονή του 2015. Η Vogue έχει ήδη αφιερώσει το τεύχος του Ιανουαρίου για να παρουσιάσει τα οφέλη του να τρως σαν Viking, ενώ δεκάδες επιστημονικές μελέτες δίνουν το δικό τους backup.

Κι αν στο μυαλό σου η σκανδιναβική κουζίνα είναι περισσότερο συνδυασμένη με πλούσια και βαριά γεύματα, οι περισσότεροι Σκανδιναβοί τρώνε ωμές και εποχιακές τροφές.

Η Nordic Diet εστιάζει σε τροφές όπως το έλαιο canola, οι ψαροκροκέτες, ο σολομός, τα φύκια και νόστιμα βρύα και τα βατόμουρα. Η φιλοσοφία της σκανδιναβικής δίαιτας όμως στηρίζεται στην κατανάλωση οργανικών, εποχιακών και τοπικών προϊόντων, περνώντας έτσι το μήνυμα ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των θερμίδων αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.

«Για να είσαι υγιής το πιο σημαντικό είναι να τρως νόστιμο φαγητό που θα ικανοποιήσει τις αισθήσεις σου. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια θα σου δώσουν ενέργεια και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου» τονίζει η Trine Hahnemann, συγγραφέας της The Nordic Diet. Η σκανδιναβική δίαιτα αποτελεί την ιδανική διατροφή και για τον σύντροφό σου, σε περίπτωση που θέλετε να υιοθετήσετε μαζί έναν νέο τρόπο ζωής. Κι αν αρχίσει την μουρμούρα, αρκεί να του θυμίσεις τους κοιλιακούς του Chris Hemsworth ως Thor.

Πώς θα φας σαν Viking (και θα χάσεις κιλά)

Λιπαρά ψάρια

Η ρέγγα, ο σολομός και το σκουμπρί είναι απαραίτητα στη διατροφή σου, σύμφωνα με τον Lars-Erik Litsfeldt, συγγραφέα του Diabetes, No Thanks (Scandinavian Diet). Πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, τα ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία χρησιμεύουν ως αντι-φλεγμονώδη και διατηρούν την ισορροπία με τα ωμέγα-6 λιπαρά. «Οι άνθρωποι λαμβάνουν συνήθως 15 φορές περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά από ότι ωμέγα-3» σύμφωνα με τον Litsfeldt.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Όλυρα (αγριοσίταρο ή ντίνκελ), σίκαλη, βρώμη, είναι μερικοί από τους σπόρους που ευδοκιμούν σε ψυχρότερα κλίματα. Ενσωματώντας στη διατροφή σου δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, βελτιώνεις τη διαδικασία της πέψης και λαμβάνεις περισσότερη πρωτεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σίκαλη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και ιδίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα ψωμιά σικάλεως αποτελούν τον πυρήνα της σκανδιναβικής διατροφής, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, και οι νιφάδες σικάλεως χρησιμοποιούνται ακόμα και αντί για ρύζι έως στην πίτσα.

Ανάμεικτα μούρα

Ο Litfeldt υποστηρίζει ότι τα μούρα, τα βατόμουρα, τα κόκκινα και μαύρα φραγκοστάφυλα και τα σμέουρα είναι καλύτερα από τα κανονικά φρούτα. Είναι γλυκά χωρίς την προσθήκη ραφιναρισμένης ζάχαρης και αποτελούν μία υγιεινή επιλογή. Επειδή όμως είναι δύσκολο να βρεις τα σκανδιναβικά lingonberries ή cloudberries, μπορείς πάντα να προτιμήσεις τα απλά μούρα. Τα μούρα κατέχουν περίοπτη θέση στο τυπικό σκανδιναβικό πρωινό και συνδυάζονται με γιαούρτι και βρώμη.

Βολβοί

Με λίγες θερμίδες και υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, τα λαχανικά με ρίζα, όπως καρότα, παντζάρια και παστινάκη, αποτελούν σημαντικές τροφές στη σκανδιναβική διατροφή. Φυσικά, τα θρεπτικά πράσινα λαχανικά όπως η τσουκνίδα, το σκόρδο, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, ο αρακάς, το σπανάκι και τα πράσα είναι εξίσου διαδεδομένα στις βόρειες χώρες. «Τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για τη διατροφή μας. Λόγω του κλίματος πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά» υποστηρίζει η Hahnemann.

Λάχανο

Αυτό το «σούπερ» λαχανικό αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του. Είτε λευκό είτε κόκκινο, το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο και άλλα ανόργανα συστατικά. Σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, το λάχανο περιέχει από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά και είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Κ.

Μήπως τα sneakers σου έχουν ημερομηνία λήξης;