Αλκαλική Δίαιτα: Για γρήγορα αποτελέσματα μετά το καλοκαίρι!

Η δίαιτα έχει αγαπηθεί από αρκετούς celebrities, μεταξύ τους και η Victoria Beckham, και υπόσχεται μείωση του φουσκώματος και απώλεια βάρους!
Αλκαλική Δίαιτα: Για γρήγορα αποτελέσματα μετά το καλοκαίρι!



Σχεδιασμένη από τη σεφ και αδερφή της Sienna Miller, Natasha Corrett, η αλκαλική δίαιτα υπόσχεται για να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις, περιορίζοντας τη διατροφή σου μόνο σε υψηλά αλκαλικές τροφές όπως το ωμό σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Η δίαιτα έχει αγαπηθεί από αρκετούς celebrities, μεταξύ τους και η Victoria Beckham, και υπόσχεται μείωση του φουσκώματος, απώλεια βάρους, περισσότερη ενέργεια και ανακούφιση από πονοκεφάλους και πόνους που προκαλούνται από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Η αλκαλική δίαιτα κινείται γύρω από την ιδέα ότι η κατανάλωση όξινων τροφών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πέψη, αυξάνει το φούσκωμα και γενικά σε ρίχνει σε λήθαργο επειδή το συκώτι δουλεύει υπερβολικά για να διασπάσει τα οξέα του φαγητού. Στόχος της δίαιτας είναι να διατηρήσει το  του φαγητού μεταξύ 7.35 και 7.45 γιατί τότε είναι που ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Η δίαιτα προτείνει να καταναλώνεις 80% μη όξινες τροφές, με το κρέας να αποτελεί το 20% της υπόλοιπης διατροφής σου. Αυτό σημαίνει ότι τα γεύματά σου δεν χρειάζεται να είναι βαρετά και φυσικά μπορείς να συμπεριλάβεις μερικές τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα του pH.

!Τι να προσέξεις            

Μερικές τροφές, όπως το σπανάκι, μπορεί να είναι αλκαλικές όταν είναι ωμές, αλλά μπορεί να γίνουν όξινες μόλις μαγειρευτούν, οπότε πρόσεξε πώς μερικά τρόφιμα αλλάζουν όταν εκτεθούν σε θερμότητα.

Ποιες τροφές μπορείς να καταναλώσεις

Δεδομένου ότι τα περισσότερα κρέατα είναι όξινα, είναι καλύτερα να εστιάσεις στα ωμά λαχανικά με λίγο κρέας για πρωτεΐνη. Μερικές τροφές με χαμηλή οξύτητα είναι ο μάραθος, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το λάχανο, το σπανάκι, το νεροκάρδαμο και το κουνουπίδι. Οι ξηροί καρποί και οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα καλό σνακ, ενώ οι χουρμάδες, τα σύκα, τα γκρέιπφρουτ,τα λεμόνια και τα λάιμ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φρούτων. Αν και το γκρέιπφρουτ, το  λεμόνι και το λάιμ είναι όλα όξινα, όταν καταναλώνονται αλλάζουν σε αλκαλικά κατά τη διαδικασία της πέψης. Το καστανό ρύζι και η κινόα εκτός από χορταστικά αποτελούν και μία καλή πηγή φυτικών ινών.

Τι να αποφύγεις

Γαλακτοκομικά, σιτάρι, ψάρια, οστρακοειδή, καφές, τσάι, ζάχαρη, ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ δεν έχουν θέση στην αλκαλική δίαιτα.

Τι περιλαμβάνει ένα τυπικό μενού

Πρωινό

Μούσλι με γάλα σόγιας ή ομελέτα με ωμό σπανάκι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί σικάλεως

Πρωινό σνακ

Μια χούφτα ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό

Σούπα miso με tofu αντί για κοτόπουλο ή κινόα με σαλάτα

Βραδινό

Νιόκι φτιαγμένα με κολοκύθα αντί πατάτας ή ψιλοκομμένα λαχανικά

Πλάνο 2 ημερών

Ημέρα 1η

Πρωινό — Βρώμη με μούρα και καρύδια, βιολογικό γάλα και ένα αβγό μελάτο

Σνακ —1 πορτοκάλι κομμένο με μισό αβοκάντο και λίγο μπαλσάμικο

Μεσημεριανό – Φασόλια στο φούρνο και 1 μήλο

Σνακ — Μια χούφτα ξηρούς καρπούς και αποξηραμένη καρύδα, βερίκοκο και μάνγκο

Βραδινό — Μία μερίδα ψητό κοτόπουλο, ¾ φλιτζανιού ψητές γλυκοπατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο και ξύδι

Ημέρα 2η

Πρωινό —1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, ¼ φλιτζανιού γιαούρτι, 1 κ.σ. λιναρόσπορο, 1 μελάτο αβγό ή ποσέ με σοταρισμένο σπανάκι

Σνακ – 1 αχλάδι, μία χούφτα κολοκυθόσπορο

Μεσημεριανό — Μήλο, σέλερι και αγγούρι ανακατεμένα σε πράσινη σαλάτα με vinaigrette μηλόξιδου, 1 μπολ ντοματόσουπα

Σνακ — Σέλερι με 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου

Βραδινό — Μία μερίδα σολομό ψημένο στον φούρνο, ½ ψητή γλυκοπατάτα με βούτυρο και κανέλα