Ο Ντέμης Ρούσσος 16 χρόνια πριν: Μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Πίσω από τα μοβ διαφανή γυαλιά μπορούσε κανείς να διακρίνει το βλέμμα ενός ανθρώπου που έχει ζήσει τα πάντα.
Ο Ντέμης Ρούσσος 16 χρόνια πριν: Μία αποκαλυπτική συνέντευξη



Έννοιες και καταστάσεις που δεν περνάνε από το μυαλό μας. Ένα κείμενο δεν μπορεί να περιγράψει ακριβώς το “φαινόμενο” του Ντέμη Ρούσσου αλλά ίσως αγγίξει κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του και της ζωής του που ενδεχομένως οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Ανασύραμε μία παλιά του συνέντευξη στο Down Town. Διάβασε τι είχε πει για τα πιστεύω του και τις συνεργασίες του.
 
Αν και χριστιανός πίστευε στην μετεμψύχωση
“Είμαι καλός χριστιανός. Ταξίδεψα πολύ, διάβασα αρκετά, συνάντησα μεγάλους σοφούς σε όλο τον κόσμο. Εντρύφησα και στο βουδισμό. Η ψυχή έχει κάποια αποστολή και μέσα στο χρόνο του διαστήματος μετεμψυχώνεται για να κάνουμε καλύτερο το πεπρωμένο μας. Ο χριστιανισμός το λέει ανάσταση νεκρών.”
 
Η συνεργασία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν καρμική.
“Αν δεν είναι πνευματώδεις οι συνεργάτες μου περιορίζομαι στη συνεργασία μας. Αν υπάρχει κάτι όμορφο, προσαρμόζομαι στα μέτρα του. Αυτό μου συνέβη με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Παίξαμε από το '66 μέχρι το 71. Είναι ο άνθρωπος που είχα τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου. Εγώ ακολούθησα τον εμπορικό δρόμο ενώ αυτός δεν τα κατάφερε.”
 
Η σχέση του με τον Νταλί
“Του αρέσαμε. Ερχόταν στις συναυλίες και μας έλεγε “Ερμαφρόδιτοι” αντί για Aphrodite's Child. Θυμάμαι είχε έρθει σε πάρτι μου σ'έναν Πύργο το Παρίσι και έφερε μαζί του μια καρέκλα που ήταν και τουαλέτα και κάθισε στη μέση στου σαλονιού.”
 
Ρίσκο που έφυγε για το εξωτερικό.
“Ήταν τόλμημα. Αν και τώρα είναι πιο δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες, οι παραγωγές γίνονται πιο γρήγορα και δύσκολα σε ακολουθεί μια εταιρία μετά από δυο-τρία χρόνια. Στα 22 μου έζησα την πρώτη μεγάλη επιτυχία, ξόδεψα πολλά, όμως επειδή η τύχη και το ταλέντο μου είχαν κάποια ισορροπία έκανα ορισμένες επενδύσεις που μου επιτρέπουν να ζω σήμερα με άνεση. Έτσι κάνω τις επιλογές δίσκων που θέλω, με ethnic new age μουσική και δίνω πενήντα με εξήντα συναυλίες σε όλο τον κόσμο.”
 
Ποια η έννοια του σταρ
“Ο πραγματικά καλός θα γίνει στάρ, ο σταρ δεν σημαίνει ότι είναι και καλός. Ο χαρισματικός θα πρέπει να βάζει την τεχνική στην υπηρεσία του ταλέντου, όχι το αντίθετο και η λογική του να εξυπηρετεί το συναίσθημα. Νιώθω πως προτού γεννηθώ η μουσική ήρθε σ'εμένα , ήταν το πεπρωμένο μου. Μετά πήγα εγώ σ' αυτή και πάντα ήμουν εγώ, δεν μιμήθηκα κανέναν.”
 
Προσωπική ζωή
“Αγαπώ πάρα πολύ τις γυναίκες και τα παιδιά μου-την Αιμιλία, που είναι ηθοποιός και τον Κύριλο, συγγραφέα και σεναριογράφο. Είχα πολύ καλή επαφή με όλες τις συντρόφους μου και είμαστε φίλοι και επικοινωνούμε.”
 
Τι έλεγε για την πατρίδα του
“Την πονάω την Ελλάδα γιατί βλέπω ότι κατοικείται από ταλαντούχους και ευφυείς που όμως δεν νοιάζονται γι' αυτήν κατά βάθος, δεν υπάρχει αίσθημα ενότητας. Οι κυβερνήσεις της είναι ένας φαύλος κύκλος. Δύο είναι τα μειονεκτήματα της. Δεν έχει δημόσιες σχέσεις, γι' αυτό στερείται καλής εξωτερικής πολιτικής και δεν αξιοποιεί τα φυσικά προϊόντα”.