Βασίλαινας: Η νέα εποχή

«Βασίλαινας. Καλλιτέχνης της γευστικής τέχνης. Μεγαλοφυία του απολαυστικού πιάτου» και πολλά ακόμα έγραψε στον τοίχο της ιστορικής ταβέρνας πάνω στον ενθουσιασμό του ο Στρατής Μυριβήλης!
Βασίλαινας: Η νέα εποχή



Αυτή την «κληρονομιά» πήρε στα χέρια του ο εγγονός του, Θανάσης Βασίλαινας και γράφει το επόμενο κεφάλαιο στην ποιοτική ελληνική κουζίνα εδώ και κάμποσα χρόνια, χωρίς υποχωρίσεις αλλά με όραμα. Πολλά από τα νέα αστέρια της γαστρονομίας έχουν περάσει από τον Βασίλαινα, με τον Άνταμ Κοντοβά να έχει πάρει τη σκυτάλη εδώ και λίγους μήνες και τα πιάτα του να έχουν ήδη κάνει buzz στα πηγαδάκια των foodies.

Απόλυτα ταιριαστός με τη φιλοσοφία του εστιατορίου, ο Άνταμ επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική οπτική στην ελληνική κουζίνα, να χρησιμοποιήσει μοντέρνες τεχνικές και ιδέες, να παίξει με τις εποχές αλλά και να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα υλικά που προσφέρει η Ελλάδα. Μόλις 25 χρονών, με θητεία δίπλα στον Γιάννη Μπαξεβάνη,  τον Jean Charles Metayer στο εξαίσιο Premiere του Intercontinental, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι αλλά και σε εστιατόρια του εξωτερικού, ο Άνταμ Κοντοβάς θέλει να προσφέρει στους επισκέπτες του Βασίλαινα μια fine dining κουζίνα χωρίς να είναι επιτηδευμένη και δυσνόητη στον κόσμο – και το καταφέρνει απόλυτα.

Το καλωσόρισμα είναι ένα συμπύκνωμα αναμνήσεων σε 4 μέρη: αέρινη μους λευκού ταραμά, σπιτικός πελτές ντομάτας με τσιπς από παστινάκι, σπιτικό καπνιστό μπέικον, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με αυγά βασιλικής ρέγγας και κρίταμο από τη Ζάκυνθο. Υπέροχα ισορροπημένο το ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου, με τη νοστιμιά του καλού κρέατος να αναδεικνύεται από τη μαγιονέζα τρούφα και το παγωτό horseradish ενώ το καπνιστό σκουμπρί αρωματισμένο με σαφράν κάθεται πάνω σε σαλάτα από κόκκινη κινόα και λάχανο τουρσί- ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ζεστού-κρύου. Βελούδινη είναι η τσιπούρα φρικασέ μαγειρεμένη σε κενό αέρος με μους αυγολέμενο, πούδρα και μια λεπτεπίλεπτη φέτα από αυγοτάραχο (πινελιά που δίνει ένταση στο αποτέλεσμα) η οποία έρχεται συνοδευόμενη από ένα σφηνάκι με τον πιο αρωματικό και όσο πρέπει όξινο ζωμό από χόρτα. Όσο για το κατσικάκι, ασύλληπτα μελωμένο, φτάνει μπροστά σου τυλιγμένο με μπόλια, παρέα με πουρέ αγκινάρας και δροσερό σπιτικό κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει ο chef με κέδρο και κόλιανδρο. Στο γλυκό δεν θα φτάσεις πριν περάσει από τον ουρανίσκο σου ένα συγκλονιστικό pre-dessert: καπνιστό παγωτό από άγριο μάραθο ή παγωτό σαφράν ανοίγει το δρόμο για τα γλυκά, με highlight τη ναμελάκα βερίκοκο με ψητά μήλα, μπισκότο βανίλια και κερύθρα κακάο, φινόκιο γλυκό τουρσί και sorbet χαμομήλι-lime- αποκάλυψη!

Ο ανακαινισμένος χώρος θυμίζει μπιστρό όμως κρατάει πολλά από τα στοιχεία της πρώτης ταβέρνας του παππού- όπως η θρυλική μαρμάρινη ποτηριέρα, η wine list έχει την υπογραφή του Γρηγόρη Μιχαήλου που σημαίνει προσεγμένες, έξυπνες επιλογές και η συνολική εμπειρία στον Βασίλαινα είναι από εκείνες που σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

 

Info:

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457