Έξοδος: Θα βγεις για φαγητό; Δοκίμασε το Ψωμί & Αλάτι!

...και μαμαδίστικα αυγά με πατάτες, και αμερικανικό burger, και ασιατική σαλάτα, και βασκικό χοιρινό. Ο Γιάννης Λουκάκος φέρνει στο τραπέζι μας πιάτα του κόσμου, στην comfort εκδοχή τους.
Έξοδος: Θα βγεις για φαγητό; Δοκίμασε το Ψωμί & Αλάτι!



Είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία επίσκεψή μου στο Ψωμί & Αλάτι, όμως ακόμα θυμόμουν μία από τις πιο νόστιμες σαλάτες που έχω δοκιμάσει ποτέ: τραγανό μπρόκολο και κουνουπίδι με ξεροψημένο μπέικον, τρίμμα καβουρντισμένου φουντουκιού, σταφίδες για την ανεπαίσθητη γλύκα και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.

 Το γεγονός ότι αυτή η σαλάτα προσγειώθηκε μπροστά μου για άλλη μία φορά πριν από λίγες μέρες που επισκέφτηκα το Ψωμί & Αλάτι για να δοκιμάσω το νέο μενού του Γιάννη Λουκάκου, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ήταν το «νήμα» που με συνέδεσε με εκείνη την επίσκεψή μου στο εστιατόριο.

Η φιλοσοφία του χαρισματικού chef εξακολουθεί να είναι η ίδια: τα πιάτα στην ανανεωμένη κάρτα έχουν κυρίως μεσογειακή αύρα, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν προτάσεις-open ticket από τη Χώρα των Βάσκων, στην Αμερική και από εκεί στη μακρινή Άπω Ανατολή – σε κάθε πιρουνιά μεταφέρεσαι σε διαφορετικό σημείο της Υδρογείου!  

Μαζί με τη σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι, ήρθε στο τραπέζι μας και η σαλάτα φακές με γλυκοπατάτα, πλιγούρι, ξινομυζίθρα και βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδας −ισορροπημένη και νόστιμη−, αλλά και μια ασιατική σαλάτα με εξωτικά αρώματα, που όμως θα μπορούσε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Περνώντας στα ζεστά πιάτα, θα χρειαστεί να κάνετε... ξεκαθαρίσματα ως προς το τι τραβάει η όρεξή σας, γιατί οι πειρασμοί είναι ουκ ολίγοι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τυλιχτό πιτάκι με κοτόπουλο, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και σάλτσα γιαουρτιού (έξτρα credits κερδίζει και για την όμορφη παρουσίασή του).

Οι πατάτες με αυγά, σαλάμι Λευκάδος, κρέμα παρμεζάνας και πατάτες «άχυρο» είναι must (εμείς τις δοκιμάσαμε με μια θεϊκή συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας αντί για την κρέμα παρμεζάνας). Το βασκικό χοιρινό με σιγομαγειρεμένες κόκκινες γλυκές πιπεριές, ξίδι μπαλσάμικο και βασιλικό είναι ξεχωριστή εμπειρία.

Το μοσχαρίσιο burger με αμερικανικό black angus, κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια είναι κα-τα-πλη-κτι-κό. Το σπιτικό ψωμάκι, οι τραγανές πατάτες και η μαγιονέζα με λευκή τρούφα είναι εθιστικά, ενώ στον κατάλογο θα βρείτε και γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα-λουκούμι, ψητή ντομάτα και θυμάρι, μια πιο mainstream πρόταση. Οι λάτρεις των θαλασσινών θα υποκλιθούν στην πρωτότυπη καλαμαράδα, με λεπτοκομμένο καλαμάρι, περασμένο γρήγορα από το τηγάνι, φασόλια, ντομάτα και τσορίθο.

Περνώντας στα γλυκά, η κρέμα λεμονιού με παγωτό βανίλια και σάλτσα με φράουλες και βατόμουρο είναι ό,τι χρειάζεται ο ουρανίσκος για το φινάλε και βέβαια, οι chocoholics θα φύγουν ενθουσιασμένοι με τη σοκολάτα γκανάς, το τραγανό μπισκότο και το παγωτό πραλίνα που θα επιλέξουν.

Με δεδομένη τη φροντίδα του Γιάννη Λουκάκου πάνω από κάθε πιάτο που βγαίνει από την κουζίνα του, τις τιμές που προσαρμόστηκαν προς τα κάτω, τη ζεστή καλόγουστη σάλα (και το «μπαλκόνι» στην πλατεία Χαλανδρίου όπου γίνεται συνωστισμός με το που θα ανοίξει ο καιρός), το ευγενικό αποτελεσματικό service, η εμπειρία στο Ψωμί & Αλάτι είναι value for money και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει. 

Info

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6848178

Πηγή: Περιοδικό DownTown