Γωγώ Μαστροκώστα: She's back! To sex symbol επέστρεψε 10 χρόνια μετά την τελευταία της φωτογράφιση με μαγιό

Μιλάει για τον Τραϊανό, την κόρη της, τον χρόνο που περνάει, τους λόγους που δεν θέλει πια την τηλεόραση και γιατί 10 χρόνια μετά αποφασίζει να κάνει sexy φωτογράφηση στο Down Town που κυκλοφορεί.
Γωγώ Μαστροκώστα: She's back! To sex symbol επέστρεψε 10 χρόνια μετά την τελευταία της φωτογράφιση με μαγιό



Κυκλοφορεί άβαφη με ένα σορτσάκι και ένα T-shirt στο σπίτι της στο Ελληνικό. Δεν έχει αλλάξει καθόλου σε συμπεριφορά και νοοτροπία. Παραμένει η Γωγώ, ίσως αρκετά πιο γειωμένη. Στους τοίχους, φωτογραφίες με την κόρη της, Βικτώρια, και τον Τραϊανό. Εκείνος λείπει στο Αγρίνιο και η κόρη της είναι στο επάνω δωμάτιο. Καθόμαστε στην αυλή. Και νιώθω σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε πριν από 10 χρόνια.

Από τον Πάνο Ζόγκα

Γιατί από το 2008 και μετά εξαφανίστηκες; 
Νομίζω ότι από την ώρα που έκανα το παιδί το 2008 και ταυτόχρονα τον πολιτικό γάμο βρήκα άλλο νόημα στη ζωή μου. Ή μάλλον βρήκα το νόημα της ζωής μου. Όλα άλλαξαν μέσα μου. Τα πάντα.

Και έφυγες για Κύπρο την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε στην κρίση. Τυχερή ήσουν.
Έγκυος έφυγα στην Κύπρο, γιατί ο άντρας μου έπαιζε εκεί. Αλλά μια χαρά την έζησα την κρίση στην Κύπρο με τα κουρέματα των καταθέσεων. Όπως όλοι, είχα και εγώ κάποιες οικονομικές συνέπειες. Δεν είμαι καμία εξαίρεση.

Και είχες και πολλούς γνωστούς που έχασαν περιουσίες.
Εννοείς ανθρώπους που έπεσαν έξω από τον χώρο μου; Στην αρχή ήταν περίεργο όταν μαθαίναμε ότι ο τάδε φαλίρισε ή μπήκε φυλακή, αλλά από ένα σημείο και μετά όλοι έχασαν τις περιουσίες τους και είχαμε πάθει ανοσία σε αυτές τις ειδήσεις. Περιοδικά και εκδοτικοί οἰκοι φαλίρισαν, τα κασέ στη τηλεόραση βρέθηκαν σε παρακμή, κανάλια έκλεισαν, αλλά ήταν τόσο καταιγιστικό που από ένα σημείο και μετά δεν μου έκανε καμία αίσθηση. Όλοι βλήθηκαν από αυτή την κρίση και πολλά άλλαξαν, και μας ανἀγκασε όλους μας να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα.

Εσύ στη δική σου οικογένεια πώς το βίωσες;
Ξέρεις κάτι; Τι είναι το οικονομικό; Αριθμοί είναι, τίποτα παραπάνω. Στα χρήματα δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία ποτέ. Και εγώ με τον Τραϊανό χάσαμε κάποια χρήματα, αλλά δεν έγινε και κάτι συνταρακτικό. Όλη η Ελλάδα έχασε χρήματα. Αλλά έτσι μπαίνουν και προτεραιότητες στο να εκτιμάς τα βασικά και πιο ουσιαστικά και να πετάς συμπεριφορές.

Σαφώς με ένα παιδί αλλάζεις κατά κάποιον τρόπο οπτική.  
Δεν είναι μόνο το παιδί, είναι και αυτά που έχεις βιώσει στη ζωή σου. Αν σου συμβεί κάτι σοβαρό στην υγεία σου, κάτι οριακό, όπως συνέβη σε εμένα, καταλαβαίνεις ότι τίποτε άλλο δεν έχει σημασία από το να είμαστε καλά. Πολλοί άνθρωποι λένε «να έχεις την υγειά σου» και το λένε απλώς για να το πουν. Και εγώ έτσι το έλεγα. Μετά την περιπέτεια της υγείας μου το λέω και το εννοώ ουσιαστικά. Ειλικρινά, όλα τα προβλήματα λύνονται αν έχουμε την υγεία μας. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς τη ματαιότητα πολλών πραγμάτων. Περαστικοί είμαστε. Και φίλοι έφυγαν από τη ζωή και εμείς θα φύγουμε, οπότε καλό είναι να χαλαρώσουμε λίγο όλοι.

Γρήγορα πάντως γνωρίστηκες με τον Τραϊάνο, γρήγορα παντρεύτηκες και έκανες παιδί. Γρήγορα;

Εγώ νομίζω ότι οριακά παντρεύτηκα, και εννοώ οριακά μέσα μου. Αν δεν βρισκόταν ο Τραϊανός, μπορεί να μην παντρευόμουν και ποτέ. Ήμουν πολύ απόλυτη σε αυτά που ήθελα από έναν άνθρωπο για να μοιραστώ τη ζωή μου μαζί του. Είχα πολλές προσδοκίες. Γιατί το «για πάντα» δεν μου το ενέπνευσε κανένας άντρας πριν από εκείνον. Γι’ αυτό και παντρεύτηκα και μεγάλη σχετικά. Ήθελα να βρω έναν άνθρωπο που θα είναι πιο δυνατός από εμένα. Να είναι πιο πάνω. Είχα ανάγκη να αφεθώ, να νιώσω εμπιστοσύνη, να αφήσω το τιμόνι. Πάντα εγώ είχα τον έλεγχο, το ήθελα πια.

Όλα αυτά τα χρόνια τι έκανες επαγγελματικά;
Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Αν εξαιρέσεις το e-shop για τα ρούχα τα τελευταία 5 χρόνια -που και αυτό δεν μου παίρνει πολύ χρόνο, μόνο κατά καιρούς όταν χρειαστεί να διαλέξω υφάσματα-, δεν κάνω τίποτα ουσιαστικά. Νομίζω ότι έχω γίνει μια τυπική σύζυγος και μητέρα. 

Το ήθελε και ο Τραϊανός; Σε πίεσε γι’ αυτό;
Πότε δεν με πίεσε στο να κάνω το οτιδήποτε. Το αντίθετο. Είναι πολύ υποστηρικτικός και έχει μια ηρεμία και σοφία που την έχω ανάγκη. Μου λέει να κάνω αυτό που μου αρέσει, και αν κάτι δεν μου αρέσει ή σε κάποια πρόταση παρουσιάζονται προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Η φιλοδοξία στα επαγγελματικά μου είναι ανάλογη με τον χαρακτήρα μου. Δεν μπορώ περισσότερο και δεν μπορώ λιγότερο. Είναι στενάχωρο να σε κυβερνάει η ματαιοδοξία. Είναι στενάχωρο να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να ζήσεις αν δεν βλέπεις τη μούρη σου στη τηλεόραση ή ακόμη χειρότερα, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εσένα. 

Σου κάνουν προτάσεις; Δεν φοβάσαι μην σε ξεχάσουν;
Κάθε χρόνο έχω κάποια πρόταση. 

Τελευταία φορά;
Πριν από έναν χρόνο, να κάνω ένα πρωινό Σαββατοκύριακο. Συζητήσαμε, δεν συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα και αποφάσισα να μην το κάνω.

Τι άλλο σου έμαθε ο Τραϊανός;
Ο Τραϊανός μού έμαθε όλο τον κόσμο από την αρχή. Όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού μου, όλα τα προβλήματα που έχω φεύγουν μακριά. Όλη η ευτυχία μου είναι εδώ και δεν θέλω να χάνω στιγμή. Δεν θέλω να κάνω κάτι που να με κρατά μακριά από το σπίτι μου πολλές ώρες. 

Συμβαίνει στους ανθρώπους που έχουν κάνει πολύ έντονη ζωή.
Μα και όταν έκανα έντονη ζωή, μου άρεσε το σπίτι. Πάντα μου άρεσε να χαλαρώνω. Ως άνθρωπος ουσιαστικά ποτέ δεν μου άρεσε το έξω. Πάντα ήμουν μοναχική. Ακόμη και όταν πήγαινα παραλία, τις πιο μοναχικές αναζητούσα. 

Έκρυβες πολύ τη μοναχικότητά σου. Ήσουν πολύ εξωστρεφής ως περσόνα.
Λόγω των περιοδικών. Άλλη η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω, άλλο τι έκανα στην προσωπική μου ζωή. Μου άρεσαν άλλα πράγματα. Δεν μπορούσα ούτε τον θόρυβο ούτε τα κοσμικά ούτε τις δημόσιες σχέσεις. Άλλωστε, ποτέ δεν έγινα έγκλημα στον χώρο. Δεν ήμουν αρπακτικό. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι φέρθηκα σκάρτα ἠ ύπουλα, και αυτό γιατί δεν είχα καμιά επιθυμία να είμαι στα πράγματα απλώς για να είμαι. Ο χρόνος τα ξεκαθαρίζει όλα. Και τα καλά και τα κακά.

Με τον χρόνο πώς τα πάς;
Τον πολεμάω, τον παλεύω. Δεν θέλω να λέω ψέματα, με ενοχλεί το να βλέπω ότι μεγαλώνω. Και δεν είναι ότι το βλέπω μόνο, αλλά το νιώθω και στις αντοχές μου. Το βλέπω στην κόρη μου. Πάντα τα βλέπω όλα συγκριτικά με το παιδί μου. Έχει φτάσει στο ύψος μου σχεδόν, και λέω «αν αυτή μεγαλώνει τόσο γρήγορα εγώ πόσο έχω φτάσει;». Εξωτερικά το παλεύω. Τα τελευταία τρία χρόνια γυμνάζομαι κάθε μέρα. Εγώ, που είχα να κάνω γυμναστική από τότε που ήμουν φοιτήτρια στη Γυμναστική Ακαδημία, έχω γίνει φανατική. Τη σιχαινόμουν τη γυμναστική, βαριόμουν απελπιστικά. Τώρα την αγαπώ και τη θέλω. Μου δίνει τρομερή ενέργεια. Τώρα τι να σου πω; Δεν μου αρέσει που μεγαλώνω, δεν μου αρέσει που μεγαλώνει η μητέρα μου, ο Τραϊανός. Με ενοχλεί. Και βλέπω ανθρώπους 70 χρονών, και σκέφτομαι ότι το σώμα γερνάει αλλά η ψυχή είναι πάντα νέα. Εγώ δεν έχω αλλάξει σαν ψυχή. Νιώθω 20. Και με νευριάζει που δεν ακολουθεί το σώμα. 

Το καλό με τον χρόνο; 
Το να μεγαλώνεις σημαίνει ότι ζεις, είσαι υγιής και μπορείς και γερνάς.

Τι αναθεώρησες;
Τίποτα. Όπως ήμουν πριν, είμαι και τώρα. Δεν άλλαξα σε κάτι μέσα μου. Απλὠς κατά κάποιον τρόπο κατάλαβα τη ματαιότητα κάποιων πραγμάτων και την αξία άλλων.

Πάντως η εικόνα σου ήταν πολύ μαξιμαλιστική. 
Όλη η εποχή ήταν έτσι. Υπερβολική. Φόρεσα, όπως λες, άπειρες τρέσες, κότσους, μαλλιά, αλλά ποιο νέο κορίτσι δεν το κάνει αυτό; Εκείνο το κομμάτι ήταν η εικόνα της δουλειάς και δούλευα πολλές μέρες και πολλές ώρες. Αλλά ήταν τα θέλω μου εκείνη την περίοδο. Και τι έγινε που με ξέρουν οι άνθρωποι; Που είμαι γνωστή; Παίρνουμε κάνα παράσημο οι επώνυμοι; Και άσε τα πολλά λόγια πίσω από την πλάτη σου, τα πολλά κουτσομπολιά. Δεν βλέπω κανένα όφελος στο να με ξέρει κάποιος. Αν αυτό δεν μεταφράζεται σε κάποια δουλειά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαι μέσα στα πράγματα. Δεν έχω καμιά αγωνία του να υπάρχω αν δεν έχω μια δουλειά στην τηλεόραση. Προτιμώ να είμαι μητέρα, και το βρίσκω και πολύ πιο ουσιαστικό για εμένα.

Τι μητέρα είσαι;
Τι να σου πω; Μιλάμε για τα πάντα με τη Βικτώρια και είμαι πολύ υπομονετική και προοδευτική σε όλα όσα μου λέει. Άλλωστε και οι ψυχολόγοι λένε πώς πρέπει να είσαι πολύ ήρεμος με αυτά που ακούς από το παιδί σου, αλλιώς το παιδί απομακρύνεται. Είναι διαφορετικές εποχές. Τώρα τα παιδιά είναι πολύ πιο ώριμα. Και νομίζω ότι τα παιδιά της δικής μας γενιάς θα είναι πολύ χορτάτα. Δεν θα έχουν απωθημένα. Επίσης είμαι μια μητέρα που δύσκολα λέει όχι. Δεν θέλω από άποψη την άρνηση, δεν θέλω να μεγαλώσω ένα άνθρωπο με απωθημένα. Πολλές φορές λέμε στα παιδιά όχι χωρίς λόγο, για να φανούμε ότι είμαστε γονείς και βάζουμε όρια. Μπούρδες. Θεωρώ ότι πρέπει να δίνεις στο παιδί απεριόριστη ελευθερία και απεριόριστη αγάπη.

Για τις sexy φωτογραφήσεις σε έχει ρωτήσει; 
Όχι, ποτέ. Να σου πω την αλήθεια δεν θέλω και να μου πει κάτι. Τρέμω και στην ιδέα τού να με ρωτήσει. Ξέρεις, ήταν μια εποχή που όλοι γδυνόμασταν και ντυνόμασταν sexy στα εξώφυλλα. Και σαφώς θα προτιμούσα κάποιες φωτογραφήσεις να μην τις είχα κάνει, αλλά σε παρασέρνει ο ανεμοστρόβιλος. Και σου λέω για τώρα, που έχω κάνει ένα παιδί. Λέω «γιατί έκανα αυτό; Αν το δει τι θα πει;» 

Και τώρα κάνεις μια φωτογράφηση με μαγιό.
Κατ’ αρχήν το κάνω γιατί θέλω να προωθήσω τη συλλογή μου. Πάντα ήθελα να σχεδιάσω μαγιό και το ανέβαλα. Τώρα ξεκίνησα από μια μικρή σειρά και τον χειμώνα θα μπω πιο δυναμικά.

Δεν αισθάνεσαι περίεργα που το κάνεις έπειτα από τόσα χρόνια; 
Το θέμα είναι να σου πηγαίνει κάτι. Αν μπορείς να υποστηρίξεις κάτι, γιατί να μην το κάνεις; Και εγώ τόσα χρόνια έχω επίγνωση του τι μπορώ να κάνω και τι όχι. Δηλαδή, αν μια κοπελίτσα 20 χρονών, που είναι λίγο άχαρη, φοράει μίνι, εγώ πρέπει να το ανεχτώ, ενώ πρέπει να κρίνω μια πολύ sexy 45άρα που κοπιάζει σε γυμναστήρια και να πω ότι δεν της πηγαίνει; Έχουν αλλάξει οι ηλικίες και αυτό είναι και το όμορφο. Οι άνθρωποι αργούν να γεράσουν στις μέρες μας.  

Εντάξει, έχουμε δει πολλές ωραίες γυναίκες που αφέθηκαν. 
Σαφώς. Θέλει πειθαρχία. 

Σε τι έχεις βάλει την πειθαρχία; 
Κατ’ αρχήν στο φαγητό. Τρώω τα μισά από ό,τι έτρωγα. Θυμάσαι τι ποσότητες έτρωγα. Ε, τώρα καταναλώνω το ένα τρίτο. Ποιο είναι το μυστικό μου; Δεν αφήνω τον εαυτό μου να παχύνει πάνω από δύο κιλά. Μόλις γίνει αυτό, χτυπάει συναγερμός στη ζυγαριά και μαζεύομαι. Από την άλλη, εγώ ποτέ δεν ήμουν πολύ αδύνατη. Δεν ήμουν αποστεωμένο ανορεκτικό μοντέλο. Ήμουν πληθωρική. Δεν ήμουν, ας πούμε, σαν την Κάρτσωνα, που ήταν πραγματικά αδύνατη. Δεν πουλούσα αυτό ως περσόνα. Θα μου άρεσε κάποια στιγμή να δω τον εαυτό μου στέκα , το σκεφτόμουν, αλλά μου περνούσε. Πάντα μου άρεσε το σώμα μου. 

Στα social media είσαι ανάμεσα στα σύμβολα των ΟΟs που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Μύκονος, τζιπ, Κωστόπουλος, πούρα, Μαστροκώστα. 
Το ξέρω, μου τα λένε. Τι θέλεις να σχολιάσω γι’ αυτό; Εγώ φταίω που όλη η Ελλάδα καταστράφηκε οικονομικά; Είναι φοβερό ότι παντού χωράει μια Μαστροκώστα. Ζούμε σε μια Ελλάδα που πάντα κάποιος άλλος σου φταίει, πάντα σε ενοχλεί η επιτυχία του άλλου, η ευτυχία του. Υπάρχει πολύς φθόνος, πολλή ζήλεια, πολύ κόμπλεξ. Ας γράφουν ό,τι θέλουν. Ας ρίξουν σε εμένα το φταίξιμο για τη ζωή τους, αν τους παρηγορεί. Αλλά ειλικρινά αλλού είναι το πρόβλημα. 

Τι άλλο έχει αλλάξει στη ζωή σου; 
Κατάλαβα ότι είμαι άνθρωπος που του αρέσει το πρωί. Ξεκινάω τη μέρα μου από νωρίς. Επίσης δεν θέλω πολλές κοσμικότητες. Το παιδί μου, ο Τραϊανός, πέντε καλοί φίλοι, και είμαι ευτυχισμένη.

Δέκα χρόνια με τον Τραϊανό. Υπάρχει ακόμη το ίδιο πάθος στον γάμο; 
Υπάρχει και γίνεται και μεγαλύτερο. Πώς; Νομίζω όυι το μυστικό είναι να μην πάψεις να θαυμάζεις τον άλλο. Και εγώ τον Τραϊανό τον θαυμάζω. Έχει τιμιότητα, πειθαρχία και λέει μετρημένα λόγια. Ακόμη και στους καβγάδες μας. Εγώ μπορεί να ξεφύγω και να πω κάτι παραπάνω, αλλά ο Τραϊανός δεν είναι έτσι. Είναι πιο στιβαρός, είναι ένας άντρας εμπιστοσύνης. Και είμαι πολύ τυχερή που τον βρήκα. 

Φωτογραφίες: Κοσμάς Κουμιανός
Βοηθός Φωτογράφου: Γιώργος Μακρής
Styling: Φιλίτσα Νικολαϊδη
Make-up: Θάνος Βογιατζής
Hairstyling: Τρύφωνας Σαμαράς 

DownΤown,
Το εβδομαδιαίο περιοδικό που διαβάζεις, κάθε Πέμπτη στα περίπτερα.