Πώς φτιάχνονται τα φτερά των αγγέλων της Victoria’s Secret;

Κάποια ζυγίζουν όσο ένα μικρό παιδί…
Πώς φτιάχνονται τα φτερά των αγγέλων της  Victoria’s Secret;



Το ετήσιο fashion show της Victoria’s Secret που θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, όπως καταλαβαίνεις δεν είναι ένα απλό show. Είναι ΤΟ Show με S κεφαλαίο και δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς μιας και κάθε μοντέλο που σέβεται τον εαυτό του θα σκότωνε για να περπατήσει στο catwalk του, να ανήκει στην ελίτ των «Αγγέλων» και να φορέσει τα φτερά τύπου Maleficent που είναι σωστά κομψοτεχνήματα. Φτερά, που μόνο τα μοντέλα με συμβόλαιο δικαιούνται να φορέσουν και που είναι αρκετά για ν’ αλλάξουν τη ζωή τους. Πέρα όμως από τον προφανή συμβολισμό τους, δηλαδή την ένταξη ενός μοντέλου στην οικογένεια της Victoria’s Secret και τη μετάβαση του σε πρωτοκλασάτο όνομα, τα φτερά ούτως ή άλλως έχουν από μόνα τους μεγάλη καλλιτεχνική αξία η οποία αξίζει της προσοχής μας.

Η ιστορία των φτερών και η διαδικασία με την οποία κατασκευάζονται είναι πολύ πιο βαριά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Πίσω από τη δημιουργία τους βρίσκεται η σχεδιάστρια Marian Hose γνωστή και ως…Killer.  Την Killer, λοιπόν,  επισκέφτηκε η δημοσιογράφος της Huffington Post Jamie Feldman προκειμένου να περιγράψει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί που φτιάχνουν φτερά αγγέλων. Ορίστε ένα απόσπασμα από την προσωπική της αφήγηση:

Ένα μοντέλο που λέγεται Barbara, δοκιμάζει ένα ζευγάρι χρυσά, πουπουλένια φτερά. Όμως πέντε ακόμα ζευγάρια φτερών στέκονται σε διάφορες γωνιές ενός μικρού χώρου, κάνοντας δύσκολο να κινηθούμε τριγύρω. Τα φτερά είναι φτιαγμένα από δέρμα και δαντέλα και κρύσταλλα Swarovski που ζυγίζουν δύο κιλά. Οπότε μη σου κάνει εντύπωση ότι κάποιες από τις τυχερές γυναίκες που θα συμμετάσχουν στο show περιμένουν όλη τους τη ζωή να φορέσουν ένα δικό τους ζευγάρι τέτοιων φτερών.

Όλα ξεκινούν όταν μια καλλιτέχνης που προσλαμβάνει ο οίκος Victoria’s Secret δημιουργεί το σχέδιο των φτερών. Το σχέδιο προωθείται στην Killer και έπειτα εκείνη με την ομάδα της, τους δίνει ζωή. «Το καλύτερο σημείο είναι όταν βλέπεις την Killer να ερμηνεύει το σχέδιο» μου είπε η Sophian Neophitou, creative director του show. Αφού οριστικοποιηθεί το σχέδιο, προβάλλεται σε μια οθόνη όπου ποζάρει ένα μοντέλο για να διαμορφωθεί η μορφή του. Μετά, η ομάδα πιάνει δουλειά. «Παίρνει περίπου μία εβδομάδα για να φτιάξουμε μόνο το πλαίσιο αλλά όταν το φτερό είναι λίγο πιο περίπλοκο απαιτείται περισσότερος χρόνος και περισσότερα άτομα» ανέφερε η Killer.

Για την Killer, όμως, αυτή είναι μία συνηθισμένη μέρα στο γραφείο. Η μεγάλη εμπειρία της στη δημιουργία κοστουμιών της δίνει επάξια τον τίτλο του «Wing Maker». Στο παρελθόν, έχει συνεργαστεί με το Radio City Music Hall, με την Metropolitan Opera και το CBS, ενώ με τη Victoria’s Secret συνεργάζεται από το 2009.

Όταν η Barbara φοράει τα φτερά, σημαίνει ότι είναι η ώρα να τα προσαρμόσουν για κάθε μοντέλο. «Η Barbara είναι τεράστια βοήθεια γιατί όταν βάζει τα φτερά ξέρει τι πρέπει να αλλάξουμε. Ξέρει τον τρόπο με τον οποίο ποζάρει το κάθε κορίτσι, το οποίο είναι εκπληκτικό» λέει η Killer.

Ένα μήνα μετά, συνάντησα την Candice Swanepoel, η οποία θα έβαζε για πρώτη της φορά τα φτερά που είδα να δημιουργούνται στο εργαστήρι της Killer. Οι θόρυβοι από τους ψιθύρους και τα φλας των φωτογράφων σταμάτησαν όταν η Candice, έκανε τα πρώτα της βήματα φορώντας τα φτερά για πρώτη φορά. Ήταν μία πολύ φορτισμένη στιγμή. Οι ιμάντες ήταν πολύ στενοί για εκείνη και προσεκτικά της τα έβγαλαν για προσαρμογή. «Μου αρέσουν πολύ τα φτερά, αλλά χρειάζομαι την ελευθερία να τα απολαύσω» μου είπε η Candice.

Είναι προφανές ότι το βάρος και η αντοχή των φτερών είναι τόσο σημαντική όσο το τέλειο περπάτημα στην πασαρέλα. Χρειάζεται τα σωστό ζευγάρι και το σωστό κορίτσι για να κρατήσει αυτή την κατασκευή η οποία μπορεί να ζυγίζει όσο ένα μικρό παιδί. Το μεγαλύτερο ζευγάρι που έχει  φτιάξει η Killer ζύγιζε 9,5 κιλά: ένα ζευγάρι άσπρα, πουπουλένια φτερά που έφτιαξε για την Lindsey Ellington. Όμως, η Killer κατέληξε: «Δεν παίζει ρόλο το πόσο θέλει ένα κορίτσι τα φτερά της. Αν είναι πολύ βαριά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Αυτή ήταν, λοιπόν, η σύντομη ιστορία πίσω από τα φτερά των Αγγέλων της Victoria’s Secret.

Αν θες να μάθεις...

Για την τραγική ιστορία του ιδρυτή του μεγάλου οίκου εσωρούχων κάνε κλικ ΕΔΩ

Ποιες θα περπατήσουν στο catwalk του Λονδίνου κάνε κλικ ΕΔΩ

Γιατί προκαλεί ο μαύρος Άγγελος της Victoria’s Secret κάνε κλικ ΕΔΩ.

Ποιοι άγγελοι εμφανίστηκαν γυμνοί στο λεύκωμα του Russell James κάνε κλικ ΕΔΩ.