Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Μαθήματα μόδας από τον μεγαλύτερο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου!

Το #FollowMe αναλύει το στιλ του με αφορμή την επέτειο της γέννησής του σαν σήμερα το 1934…
Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Μαθήματα μόδας από τον μεγαλύτερο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου!



Όταν όλα τα κοριτσάκια ήθελαν να γίνουν Αλίκη, έτσι ήθελαν να έχουν κι έναν άντρα σαν τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο πλευρό τους. Πρόσεξες ότι έγραψα «άντρας» κι όχι «αγόρι», καθώς σε αυτήν την διαφοροποίηση κρύβεται μεγάλο μέρος της γοητείας του που από ωραίο έφηβο τον ανέδειξε σε ζεν πρεμιέ κι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ένδοξου ελληνικού κινηματογράφου. Έτσι, σήμερα εδώ στο #FollowMe ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα και βαρετά επετειακά θέματα, κι αναλύουμε το στιλ του με την ελπίδα ότι θα υιοθετήσετε τα καλύτερα κομμάτια του!

Λίγα λόγια…

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1934 στον Πειραιά. Σπουδάζει ηθοποιός στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την «Εκάβη» του Ευριπίδη το 1955.

Η συνάντησή του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στα κινηματογραφικά πλατώ της ταινίας «Αστέρω» είναι καρμική και γίνονται ένα από τα διασημότερα ζευγάρια στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Το 1965 παντρεύονται κι αποκτούν ένα παιδί, τον Γιάννη. Ωστόσο, ο θυελλώδης γάμος τους δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ.Το διαζύγιο τους προκαλεί σοκ και στην πορεία ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στρέφεται περισσότερο στο ποιοτικό θέατρο, που ήδη είχε υπηρετήσει, είτε στο Εθνικό είτε με τον Κάρολο Κουν, με τις πρωταγωνιστικές του ερμηνείες σε έργα το κλασσικού ρεπερτορίου και την αρχαία τραγωδία να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους νέους Έλληνες ηθοποιούς.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2004 με μια ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας. Και φυσικά το αντίστοιχο lifestyle και ντύσιμο!

Μάτσο man

O Παπαμιχαήλ στιλιστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν κάτι ανάμεσα σε James Dean και παιδί της φτωχολογιάς. Είχε την απαραίτητη δόση αλητείας στο βλέμμα χωρίς να σταματήσει να φαίνεται παιδί για σπίτι. Κάτι σαν μάγκας με γονική συναίνεση!

Έχουμε την εικόνα του «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, μου το ‘κλεισες το σπίτι μου» άρρηκτα συνδεδεμένη με τα εμπριμέ πουκάμισα με ανοιχτά τα κουμπιά ώστε να ξεπροβάλει το δασύτριχο στήθος του.

Δυστυχώς, καθότι ένα μεγάλο μέρος των ταινιών του είναι ασπρόμαυρο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν εξ αρχής φορούσε έντονα φωτεινά χρώματα ή απλά περιοριζόταν σε αποχρώσεις που αναδείκνυαν τα μάτια του.

Όπως και να χει, ήταν πάντα σοφά επιλεγμένοι οι τόνοι των κομματιών που φορούσε. Είτε πουκάμισο πιο ανοιχτής απόχρωσης από του παντελονιού είτε εμπριμέ από πάνω και μονοχρωμία από κάτω ή ακόμα και φουλ της μονοχρωμίας.

Τον λατρέψαμε με τα λευκά φανελάκια της τίμιας εργατιάς, αλλά με κάθε αφορμή έκλεβε τις εντυπώσεις με τα καλοραμμένα κοστούμια του. Πάντα στο σωστό μέγεθος, με το μαντηλάκι στην τσέπη (ποσέτ λέγεται), τη γραβάτα ή το παπιγιόν του και το απαραίτητο κολλαριστό λευκό πουκάμισο.

Ακόμα τα καπέλα, οι μπερέδες και το ξυρισμένο πρόσωπο του ήταν μερικά από αυτά που θα θέλαμε να μιμηθείτε αγόρια, ή έστω αν δεν θέλετε τα πρώτα δύο, σίγουρα το τρίτο. (Αν και τα κορίτσια στο γραφείο έχουν σοβαρές διαφωνίες!)

Για να καταλάβεις, πόσο καλοντυμένος ήταν ο Παπαμιχαήλ, ακόμα και στις στιλιστικά χαώδεις εποχές του 60 και 70, δες την παρακάτω gallery!