Grace Kelly: Το παραμύθι μιας μοντέρνας πριγκίπισσας με άδοξο τέλος!

Σήμερα θα έκλεινε τα 87 της χρόνια
Grace Kelly: Το παραμύθι μιας μοντέρνας πριγκίπισσας με άδοξο τέλος!



Λίγες πριγκίπισσες ζουν «καλά κι εμείς καλύτερα», κι ακόμα λιγότερα παραμύθια έχουν το δικό τους μεγάλο ευτυχισμένο τέλος. Μόνο έτσι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει την περίπτωση της Grace Kelly που από τα κινηματογραφικά πλατό βρέθηκε στη βασιλική αυλή του Μονακό κι έχασε πρόωρα τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου το 1982.

Πίσω από το βασιλικό πέπλο της Grace βρισκόταν μια κάθε άλλο παρά τέλεια πραγματικότητα (αλλά ποτέ βαρετή) που συνέτριψε τελικά το παραμύθι που το κοινό νόμιζε ότι ήξερε.  

Gracious Star

Γεννημένη στις 12 Νοεμβρίου του 1929, η Grace Patricia Kelly ήταν το μικρότερο από τα 4 παιδιά του ευκατάστατου κατασκευαστή και πρώην Ολυμπιονίκη, Jack Kelly, και της συζύγού του, Margaret. Πανέμορφη, άτακτη και ζωηρή, ξεκινάει τις σπουδές της στην υποκριτική στο American Academy of Dramatic Arts στην Νέα Υόρκη. Οι γονείς της είχαν συμφωνήσει να πληρώσουν τα δίδακτρα μόνο του πρώτου έτους, οπότε για να τα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δουλεύει ως μοντέλο, και μάλιστα επιλέγεται για διάφορα εξώφυλλα περιοδικών.

Μετά από πολλές τηλεοπτικές και Live εμφανίσεις, ξεκινάει τα πρώτα της βήματα στο Hollywood. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 και έπειτα από μόλις 11 ταινίες, γίνεται μια από τις πιο πολυαγαπημένες πρωταγωνίστριες του σινεμά και το όνομά της αποτελεί συνώνυμο του στιλ, της ακτινοβολίας και της χάρης.

Συνεργάστηκε τρεις φορές με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, κέρδισε το όσκαρ το 1954 για την ταινία The Country Girl, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 13η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Η στημένη γνωριμία

Το 1955 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την Grace Kelly. Βρισκόταν στο φεστιβάλ των Κανών, όταν ο σύζυγος της φίλης της, Olivia de Havilland, Pierre Galante, κανόνισε τη συνάντηση της ηθοποιού με τον 31άχρονο τότε Πρίγκιπα  Rainier του Μονακό. Αρχικά απρόθυμη εκείνη, αλλά εμφανώς γοητευμένη συνέχιζε να βγαίνει με τον Γάλλο ηθοποιό Jean Pierre Aumont, ενώ o Rainier διέψευδε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η ιστορία θέλει, μετά από πολλές αρνήσεις της, εκείνη να ζήτησε τις συμβουλές του για την ταινία που ετοιμαζόταν να γυρίσει με τίτλο Swan, καθότι θα έκανε ενσάρκωνε όλο τυχαίως μια πριγκίπισσα. Και κανένας δεν μπορούσε να δώσει καλύτερες συμβουλές από έναν πρίγκιπα, οπότε και ξεκίνησαν να αλληλογραφούν με μανία.

Πριγκιπικός γάμος

Τον Δεκέμβριο του 1955, ο Rainier πάει στην Αμερική στα πλαίσια περιοδείας, που δεν είχε κανένα πραγματικό στόχο από το να είναι κοντά στην Kelly. Σε μια press conference τον ρωτάνε «Αν ψάχνατε μια σύζυγο, πως θα θέλατε να είναι;» για να απαντήσει με ένα περίεργο χαμόγελο «Δεν ξέρω. Η καλύτερη!». Λίγες ημέρες μετά, στις 5 Ιανουαρίου 1956, αρραβωνιάστηκαν και της ζήτησε να τον παντρευτεί. Τέσσερις μήνες αργότερα ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Ο γάμος τους στις 18 Απριλίου χαρακτηρίστηκε ο γάμος του αιώνα, και μεταδόθηκε τηλεοπτικά με περισσότερους από 30 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το τέλος του Hollywood!

Ο γάμος της όχι μόνο ήταν η αρχή μιας νέας ζωής, αλλά κυρίως το τέλος της καριέρας της σαν ηθοποιός. Η πριγκίπισσα πλέον Grace και ο Rainier, απέκτησαν τρία παιδιά: την Caroline, τον Αlbert –μελλοντικό διάδοχο του θρόνου- και την Stephanie.

Η Grace Kelly ήταν τέλεια στον ρόλο της πριγκίπισσας για περίπου 25 χρόνια. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν. Τόσο ο Rainier είχε διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις όσο κι εκείνη. Ανάμεσα στους εραστές της φημολογούνται ότι ήταν οι David Niven και Frank Sinatra.

Σταδιακά η Grace αποζητούσε όλο και πιο έντονα την ηθοποιία και προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία να επιστρέψει δυναμικά. Το 1962 ο Hitchcockτης προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Marnie, μόνο και μόνο για να την αποτρέψει το παλάτι με την πρόφαση ότι δεν ταιριάζει στην εικόνα μιας πριγκίπισσας. Τελικά το 1976 γίνεται μέτοχος στην 20th Century Fox. Ήθελε τόσο πολύ να επιστρέψει πίσω στη βιομηχανία του θεάματος, όμως πάντα προς άρνηση του Rainier.

Ένα πρωινό

Το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου του 1982, η πριγκίπισσα Grace και η κόρη της Stephanie επέστρεφαν από τις διακοπές τους στο εξοχικό τους σπίτι στο Roc Agel. Φόρτωσαν το αυτοκίνητο με τις βαλίτσες σχεδόν ασφυκτικά. Η απόσταση ήταν μόλις 35 λεπτά, οπότε η Grace είπε στον σοφέρ ότι θα προτιμούσε να οδηγήσει η ίδια.

Στις 3.30 το πρωί με την Stephanie στη θέση του συνοδηγού και την Grace στο τιμόνι, το μικρό αμάξι μάρκας ROVER ξέφυγε από τον έλεγχο της σε ένα επικίνδυνο κομμάτι της διαδρομής. Ένας οδηγός πίσω από το όχημά της πριγκίπισσας ανέφερε ότι έβλεπε το Rover να κάνει οχτάρια. Ανήσυχος κορνάρει πολλές φορές για να επιστήσει την προσοχή του οδηγού που υπέθεσε ότι είναι μεθυσμένος ή με υπνηλία. Καθώς το αυτοκίνητο πλησιάζει σε μια απότομη στροφή, γνωστή και ως «κατάρα του διαβόλου, ανεβάζει ταχύτητα και εκτοξεύεται πάνω από το πέτρινο διάφραγμα σε έναν γκρεμό 40 μέτρων.

Ένας κηπουρός της περιοχής ακούει το ατύχημα και φτάνοντας στη σκηνή, βλέπει την Stephanie να έχει καταφέρει να βγει από το αυτοκίνητο και να φωνάζει «Βοήθεια, η μητέρα μου! Η μητέρα μου είναι εκεί μέσα! Βγάλτε την έξω!». Η πριγκίπισσα Grace και η Stephanie μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο του Μονακό για να τις φροντίσουν, όπως άλλωστε όλους τους τραυματίες, όμως λέγεται ότι δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές για τόσο σοβαρές περιπτώσεις.

Την βάζουν χειρουργείο για να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία στους πνεύμονες. Αλλά η κατάσταση της είναι κρίσιμη. Έχει πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι, την κλείδα, το ύψος των μηρών και τα πλευρά. Υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία που αποκαλύπτει ότι λίγο πριν από το ατύχημα, η Grace είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο ήταν υπαίτιο για την αδυναμία της να ελέγξει το όχημα.

Το επόμενη νύχτα, στις 10:30 μ.μ. στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, η Kelly φεύγει από τη ζωή όταν ο Rainier αποφασίζει να την βγάλουν από τη μηχανική υποστήριξη, καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Ήταν μόλις 52 ετών.

Το τέλος

Το σώμα της Πριγκίπισσας Grace τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, που τελέστηκε η κηδεία της στον ίδιο καθεδρικό ναό που 26 χρόνια νωρίτερα είχε παντρευτεί. Στις 21 Σεπτεμβρίου, η σωρός της τοποθετήθηκε στον οικογενειακό τάφο των Grimaldi. Ενώ, το αυτοκίνητο συνετρίβη σε ένα μικρό κύβο από παλιοσίδερα, και βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου κοντά εκεί που έγινε το ατύχημα.