Agatha Christie: Ανακαλύφθηκαν 10 νέα θεατρικά έργα της βασίλισσας των θρίλερ!

Τυχαίο ή άλλη μια καλοστημένη ιστορία της;
Agatha Christie: Ανακαλύφθηκαν 10 νέα θεατρικά έργα της βασίλισσας των θρίλερ!



Τα βιβλία θρίλερ και μυστηρίου της Agatha Christie έχουν πουλήσει πάνω από 2 δις αντίτυπα, ενώ τα θεατρικά αριστουργήματα της χάρισαν τον τίτλο της πιο επιτυχημένης θεατρικής συγγραφέως στα παγκόσμια χρονικά. Τώρα, πλησιάζοντας την επέτειο των 125 χρόνων από τη γέννηση της, ο Βρετανός θεατρικός παραγωγός και ειδικός στο έργο της, Julius Green, ανακάλυψε μια νέα σειρά μυστηρίου αποτελούμενη από 10 θεατρικά.

Ο Julius Green στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τον εορτασμό των 125 χρόνων από τη γέννηση της, μπήκε για λίγο σε ρόλο ντετέκτιβ ακολουθώντας τα ίχνη της σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Τα ευρήματα του συγκλονιστικά! Ανακάλυψε 5 θεατρικά έργα μεγάλης διάρκειας και 5 μονόπρακτα δράματος που εικάζεται ότι ξεχάστηκαν ή κατά πάσα πιθανότητα όλοι αγνοούσαν την ύπαρξη τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα είναι θρίλερ μυστηρίου. Περιλαμβάνουν μια προσαρμογή του 1945 από την διάσημη νουβέλα της, Towards Zero, που είχε κυκλοφορήσει έναν χρόνο πριν. Ο Green την βρήκε στο υπόγειο της παλιότερης εταιρείας θεατρικών παραγωγών της Αμερικής, Shubert Organisation. Ήταν μέσα σε ένα κουτί που κανένας δεν ήξερε τι περιέχει. Ανάμεσα στα διάφορα δείγματα γραφής της, ήταν και μια επιστολή όπου της υποδείκνυαν να κάνει διάφορες αλλαγές για να είναι πιο ευκολόπεπτο για το κοινό. Προφανώς, η Christie ποτέ δεν ακολούθησε τις υποδείξεις αυτές, και το έργο εξαφανίστηκε για πάντα.

Ακόμη, ο Green βρήκε την ανέκδοτη αλληλογραφία της. Σε κάποια γράμματα της, αναφέρει τις προσωπικές της απόψεις για τους πρωταγωνιστές των έργων της, όπως τον Ralph Richardson, τον οποίο τον είχε περιγράψει ως υπερβολικά γκέι!

Το υλικό ήταν διασκορπισμένο μέχρι σήμερα σε διάφορα αρχεία – κάποια από τα οποία ανήκουν στην οικογένεια της Christie και τους θεατρικούς παραγωγούς της, που του παρείχαν πλήρη πρόσβαση.

Τα νέα θα ενθουσιάσουν τους θαυμαστές της δημιουργού των διάσημων ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και Miss Marple και του οποιοδήποτε μυστηρίου. Η Hilary Strong, CEO της εταιρείας Agatha Christie Limited, που διαχειρίζεται τα πνευματικά της δικαιώματα, περιγράφει τις ανακαλύψεις του Green ως «εξαιρετικά συναρπαστικά».

Τα ευρήματα του Green θα περιλαμβάνονται στο επερχόμενο βιβλίο του με τίτλο ‘Curtain Up: Agatha Christie - A Life in Theatre’ που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο HarperCollins στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος λέει «Οι προηγούμενοι βιογράφοι της αγνοούσαν εντελώς κι επί σκοπού την αληθινή αγάπη της για τα θεατρικά έργα. Η συγγραφή βιβλίων ήταν η καθημερινή δουλειά της, αλλά τη νύχτα αφιερωνόταν με πάθος στα θεατρικά έργα της». Πλέον χάρη στην έρευνα του, το σύνολο των θεατρικών της Agatha Christie φτάνει τα 30.

Άραγε αυτά τα δέκα έργα της απλά ξεχάστηκαν; Ή πρόκειται για μια ακόμη καλά μελετημένη πλοκή ενός διαδραστικού δημιουργήματος της. Κάτι σαν ένα “Inception” μυστηρίου που περίμενε καρτερικά τη λύση του σχεδόν 40 χρόνια μετά το θάνατo της απόλυτης Dame του μυστηρίου!