Πώς η μίνι φούστα κατέκτησε τον κόσμο

Η Mary Quant ήθελε απλά τα κορίτσια να προλαβαίνουν με στιλ το λεωφορείο.
Πώς η μίνι φούστα κατέκτησε τον κόσμο



«Απαίσιες» είχε χαρακτηρίσει η Coco Chanel κάποτε τις μίνι φούστες. Το fashion icon των 60s’ ισχυριζόταν ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ άντρα που να του άρεσαν. Πόσο λάθος μπορεί να έκανε; 

Μισό αιώνα μετά, δεν νοείται γυναίκα σε αυτό τον πλανήτη που να μην έχει μίνι φούστα και αυτό χάρη σε μία άλλη κυρία, τη σχεδιάστρια μόδας Mary Quant. 

Στις 10 Ιουλίου, η 30χρονη τότε designer παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη collection με μίνι φούστες. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Mary Quant ήταν μόλις 21 χρονών όταν άνοιξε το πρώτο της μαγαζί στο Λονδίνο που λεγόταν «Bazaar». Ήταν 1955. Η Quant άρχισε να δημιουργεί κοντά φορέματα και φούστες σε απλά σχέδια και ζωηρά χρώματα.  Ο λόγος που ξεκίνησε να κάνει τέτοιες δημιουργίες ήταν επειδή πρώτον, το ζητούσαν οι πελάτισσές της και δεύτερον, για λόγους πρακτικούς. Έλεγε, δηλαδή, στους ρεπόρτερ ότι ήθελε οι γυναίκες που φορούν τα σχέδιά της να νιώθουν τόσο άνετα που να μπορούν να τρέξουν για να προλάβουν το λεωφορείο.  Τις φούστες που έφτιαξε τις ονόμασε μίνι από το αγαπημένη της μάρκα αυτοκινήτου Mini Cooper. 

Εκείνη την εποχή, βέβαια, η μόδα που προωθούσε η Quant ήταν ανατρεπτική και όπως ήταν αναμενόμενο σε καποιους δεν άρεσε το «αλαζονικό, επιθετικό και σέξι στιλ» (όπως το χαρακτήριζε η ίδια).  
«Η μίνι φούστα ήταν ένας τρόπος επανάστασης. Υποστήριζες το δικαίωμά σου στον αισθησιασμό και το σεξ, ενώ ήταν ένας εύκολος τρόπος για να πανικοβάλλεις τους γονείς σου» είχε δηλώσει πρόσφατα ο ιστορικός μόδας Laurent Cotta. 

Και η αλήθεια είναι ότι δεν δέχτηκαν όλοι με την ίδια θέρμη την τάση. Εκτός από την Coco Chanel και ο Christian Dior ήταν «κατά» της μίνι φούστας. Στην Ολλανδία μάλιστα απαγορεύτηκε για μερικούς μήνες ενώ το 1965, το διάσημο μοντέλο Jean Shrimpton δέχτηκε αρνητική κριτική επειδή εμφανίστηκε στο «Melbourne Cup Carnival» με μίνι φούστα και χωρίς καλτσόν. 

Αργά ή γρήγορα όμως η μόδα εξαπλώθηκε παντού. Η Quant έγινε fashion icon  άνοιξε και δεύτερο κατάστημα και ξεκίνησε αλυσίδα με ρούχα low cost. Στη συνέχεια έφερε στη μόδα τα καυτά σορτσάκια, ενώ επεκτάθηκε σε είδη σπιτιού και καλλυντικά. 

Σήμερα είναι 83 χρονών και επιμένει ότι μία γυναίκα είναι τόσο νέα όσο είναι τα πόδια της. Κάτι θα ξέρει...

Δες ΕΔΩ 15 εντυπωσιακά σχέδια μίνι που μπορείς να φορέσεις το καλοκαίρι.