Γιατί η εφηβεία είναι δύσκολη: Τα καλύτερα tips για γονείς!

Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία τότε οι... ορμόνες του κάνουν τη δική τους επανάσταση και μαζί και εκείνο, Και καταλαβαίνετεπόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός..
Γιατί η εφηβεία είναι δύσκολη: Τα καλύτερα tips για γονείς!



Δεν υπάρχει, ωστόσο λόγος ανησυχίας. Όλοι μας περάσαμε από αυτό το στάδιο της ζωής και το μόνο που χριεάζεται η κατάσταση είναι έξυπνους χειρισμούς. Υπάρχουν μερικά tips που προτείνουν οι ψυχολόγοι για να διατηρηθεί η ισορροπία...

-Δώστε χώρο στο παιδί: Δίνοντας την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει την δική του προσωπικότητα, του δίνεται την ανεξαρτησία που χρειάζεται εκείνη την εποχή της ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο να του δώσετε τη βοήθεια που χρειάζεται για να βρει τη θέση του στον κόσμο. Πάντα διακριτικά...

-Διαλέξτε τους καυγάδες: Οι ορμόνες στην εφηβεία τρελαίνονται, μαζί με αυτές και η συμπεριφορά του παιδιού. Δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσουν καυγάδες από το... πουθενά, κάνοντας κακό στο κλίμα ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Ακόμα και αν βάψει τα μαλλιά του... μωβ, τότε μπορείτε να συζητήσετε αυτή του την απόφαση, αλλά όχι με φωνές και καυγάδες!

-Κάντε το τραπέζι στους φίλους του: Είναι τεράστιας σημασίας να γνωρίζετε τους φίλους του παιδιού σας. Έτσι θα δείξετε στο παιδί σας πόσο καλοί γονείς είστε, ενώ παράλληλα και οι φίλοι του θα καταλάβουν πως είστε... cool! Δημιουργώντας μια τέτοια σχέση με το παιδί σας και τους φίλους του, θα σας δώσει τη δυνατότητα να τσεκάρετε τις παρέες του, οπότε μειώνονται οι κίνδυνοι για... παραστρατήματα.

-Τσεκάρετε που βρίσκεται: Η ελευθερία και η εμπιστοσύνη είναι σπουδαία όταν υπάρχει ένα έφηβο παιδί. Καλό είναι όμως να υπάρχει και ένα μέτρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε που βρίσκεται το παιδί ανά πάσα ώρα, γιατί είναι έφηβος. Εξηγήστε του πως ανησυχείτε και απλά θέλετε να είναι τυπικός στις ώρες που είναι έξω, ώστε να του έχετε εμπιστοσύνη.

-Εξηγήστε του τους κινδύνους: Αν η επιλογή του παιδιού για να επιστρέψει σπίτι είναι να μπει στο αμάξι με έναν φίλο του που έχει πιεί, τότε δώστε του ακόμη μια: Πως θα πάτε εκεί να τον πάρετε ότι ώρα και αν είναι. Είναι σημαντικό να του δώστε να καταλάβει ποια είναι η ώριμη και σωστή επιλογή, ώστε να είναι σε θέση στο μέλλον να παίρνει σωστές αποφάσεις.

-Δώστε του το πρότυπο που ζητάει: Τα παιδιά στρέφονται στους γονείς τους όταν αναζητούν ένα πρότυπο. Είτε έχετε αγόρι στην εφηβεία, είτε κορίτσι, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των γονιών του τα πρότυπα που ζητάει! Να είστε ευγενικοί με τους γύρω σας και δεκτικοί, ώστε και το παιδί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό ώστε να θέλει να γίνει σαν εσάς στην κοινωνία.