Θες να τρώς στο γραφείο κάτι πιο υγιεινό και το σημαντικότερο να ξέρεις τι έχει μέσα; Τότε η απάντηση κρύβεται στις σπιτικές μπάρες. Μην φοβάσαι, πεοραματίσου και φτιάξε τις πιο γευστικές μίνι μπάρες βρώμης με φρέσκα μήλα και άλλα υλικά που θα σου δώσουν ενέργεια και ευεξία.

Πως θα τις φτιάξεις

Υλικά (για 12 μικρές μπάρες)

  • 1 2/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/3 του φλιτζανιού βρώμη
  • 1/4 του φλιτζανιού και 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές της σούπας baking powder
  • 3/4 από το κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο ανάλατο, κομματιασμένο
  • 1 1/2 κούπα μήλα Σμιθ κομμένα σε κύβους (θα χρειαστούν 2 μήλα)
  • 2/3 της κούπας κρύο ξινόγαλο
  • Ακατέργαστη ζάχαρη για γαρνιτούρα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη βρώμη, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο με μια σπάτουλα ή με τα χέρια και το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τα μήλα και το ξινόγαλο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεία και ραντισμένη με αλεύρι επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μικρότερα κομμάτια, το οποία πλάθουμε σε τετράγωνο σχήμα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχει αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνουμε την πάνω πλευρά των κομματιών με ένα πινέλο βουτηγμένο στο ξινόγαλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και βρώμη.
  3. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν για 25 περίπου λεπτά και περιστρέφουμε τη λαμαρίνα, ώστε να έρθουν τα πίσω μπροστά και το αντίστροφο. Σερβίρονται ζεστά, ιδανικά με καφέ ή τσάι.