Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή με άρωμα λεμόνι

Θα ενδώσεις κι εσύ, είναι βέβαιο.
Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή με άρωμα λεμόνι



Έδωσα όλα τα γλυκά που είχα στο σπίτι στις αγαπημένες μου γειτόνισσες, για να μην τα τρώω εγώ, και έφτιαξα μια σιροπιαστή γιαουρτόπιτα, για να φάω εγώ. Τι θα έλεγε για αυτό ο Φρόυντ; 

 

Ο Φρόυντ θα έλεγε ότι μας κυβερνά ''η αρχή της απόλαυσης'' και αυτή η αρχή είναι που μας ωθεί προς τη στιγμιαία ικανοποίηση όλων των επιθυμιών μας. Βαθιά μέσα μου υπήρχε η επιθυμία για κάτι σιροπιαστό με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών και μια γλυκιά όξινη γεύση. 

Και το έκανα πραγματικότητα, γιατί, πάλι κατά τον Φρόυντ, τα απωθημένα όλα έρχονται στην επιφάνεια, αργά ή γρήγορα, και δεν θα ήθελα να μου βγει σε καμιά άκυρη στιγμή και να μη μπορώ να το διαχειριστώ. 

Χωρίς αναστολές, λοιπόν, χωρίς να αρνείσαι την ανάγκη της απόλαυσης που έρχεται από τα βάθη του μυαλού σου, χωρίς να σε νοιάζει τι θα ξημερώσει και πόσα κιλά θα σε δείξει η ζυγαριά σε λίγες ώρες, φτιάξε αυτή τη γιαουρτόπιτα με μπόλικο λεμονάτο σιρόπι, γιατί μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε - τι θα καζαντίσουμε, που έλεγε και ο αείμνηστος Χορν. 

Βάλε στο μίξερ να χτυπηθούν καλά 200γρ. βούτυρο με 200γρ. ζάχαρη, μέχρι να έχεις ένα αφράτο μίγμα. Έπείτα, όσο γυρνάει το μίξερ, πρόσθεσε ένα - ένα 3 αβγά και ενσωμάτωσέ τα καλά στο μίγμα και πρόσθεσε, αν θες, λίγο ρούμι. Ρίξε μέσα και ξύσματα από 1 λεμόνι και 1 lime, συνέχισε το χτύπημα και ρίξε και 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι και χτύπα λίγο ακόμα. Σταμάτα το μίξερ και ρίξε στο μπολ λίγο-λίγο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να έχεις ένα παχύ και αφράτο μίγμα για κέικ. Θέλει περίπου 150γρ. αλεύρι και εγώ παίρνω πλέον μόνο το cake flour της Αλλατίνη, που δεν θέλει μπέικιν και βγάζει πάντα υπέροχο κέικ!

Άδειασε το μίγμα σε στρογγυλό ταψάκι, στρωμένο με λαδόκολλα ή πολύ καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να σιγουρευτείς ότι έχει ψηθεί και μέσα. 

 

Παράλληλα, ετοίμασε το σιρόπι. Βάλε νερό και ζάχαρη μόνο σε ένα κατσαρολάκι και άφησέ τα 5' από την ώρα που θα αρχίσει το βράσιμο, ώστε να δέσει το σιρόπι. Έπειτα, ρίξε τον χυμό από μισό λεμόνι και άσε να πάρει μερικές βράσεις ακόμα. Βγάλε το κέικ από τον φούρνο και άσε το 10 λεπτά εκτός και έπειτα κάνε με το πιρούνι τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια. Άσε και το σιρόπι εκτός εστίας για 10-15' και έπειτα περίχυσε το κέικ και άστο λίγη ώρα να απορροφήσει καλά το σιρόπι, πριν το κόψεις. 

Απίθανο άρωμα και εξαιρετικά αφράτη υφή, θα ξετρελαθείς!