Με μια σφολιάτα συντροφιά και άλλα νόστιμα ολόφρεσκα ελληνικά

Δικαίως οι πίτες είναι το πιο διαδεδομένο ελληνικό έδεσμα.
Με μια σφολιάτα συντροφιά και άλλα νόστιμα ολόφρεσκα ελληνικά



Δικαίως οι πίτες είναι το πιο διαδεδομένο ελληνικό έδεσμα, δικαίως κερδίζουν συνεχώς την καρδιά μας και μια καλή θέση στο τραπέζι μας. Τις πίτες τις γεμίζεις με ό,τι λαχταρά η όρεξή σου αλλά και ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στα ντουλάπια και το ψυγείο σου, με leftovers και λαχανικά που παραωρίμασαν, με ένα κάρο τρόφιμα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους που μέσα σε μια πίτα δένουν αρμονικά και προσφέρουν τη νοστιμιά τους το ένα στο άλλο. Καμιά ανησυχία, κανένα άγχος μήπως η πίτα δεν πετύχει, με έναν μαγικό τρόπο, η πίτα πάντα είναι πεντανόστιμη.

Ίσως γιατί αυτό που μας μαγεύει, τελικά, στις πίτες, είναι το αφράτο, βουτυράτο, αέρινο και τραγανό φύλλο που χρησιμοποιούμε. Υπάρχει το σπιτικό, που μπορούμε να ζυμώσουμε και να ανοίξουμε εμείς με τα χεράκια μας, αλλά όλοι ξέρουμε ότι σαν την έτοιμη σφολιάτα, δεν έχει! Γιατί αυτό το υπέροχο φύλλο απαιτεί πολύ κόπο, δεν ανοίγει εύκολα από κάποιον που δεν είναι μάστερ του είδους. Και γιατί να κουραστούμε, αφού υπάρχει στα Lidl το πεντανόστιμο και βραβευμένο, πλέον, φύλλο Καρδίς. 

Σύμφωνα με Έρευνα που διεξήχθη σε προεπιλεγμένα καινοτόμα προϊόντα διαθέσιμα στην Ελλάδα, από την TNS Icap, σε 3.000 καταναλωτές άνω των 15 ετών τον Μάρτιο 2016, στην κατηγορία κατεψυγμένα αναδείχθηκε «Προϊόν της Χρονιάς» η σειρά Καρδίς. 

Πρόκειται για εκλεκτά προϊόντα ζύμης,  παρασκευασμένα με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση. Τραγανά φύλλα κρούστας ή αφράτες σφολιάτες «αγκαλιάζουν» τις πιο αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

Πλούσια γέμιση εκλεκτών τυριών, ενώ ένας λαχταριστός συνδυασμός αγνών υλικών σε αφράτη ζύμη προσφέρουν μία μοναδική γευστική εμπειρία στους λάτρεις της πίτσας. 

Ξεσηκώθηκα κι εγώ, λοιπόν, και πήρα την αγαπημένη μου σφολιάτα και την έκανα μια μυρωδάτη πατατόπιτα με ανθότυρο Γάλπο. 

Πολύ λίγα και απλά τα βήματα, λίγα και οικονομικά τα υλικά. Βράζεις απλά τις πατάτες και τις λιώνεις με ένα πηρούνι σε βαθύ μπολ. Δεν τις πολτοποιώ, γιατί μου αρέσει να υπάρχουν κομματάκια μέσα στην πίτα. Ανακατεύεις τη λιωμένη πατάτα με ανθότυρο, 1 χτυπημένο αβγό, αλάτι, πιπέρι, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο ψιλοκομμένα και έχεις έτοιμη τη γέμιση. Κάνε την πίτα σου ό,τι σχήμα θες, στριφτό, ατομικά πιτάκια, ακόμα και ανοιχτή τάρτα, χρησιμοποιώντας μόνο το ένα φύλλο και στρώνοντάς το ομοιόμορφα σε ρηχό ταψάκι ή ταρτιέρα. 

Άλειψε την επιφάνεια του φύλλου με λίγο γάλα ή με 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νεράκι. Ψήσε την πίτα στους 180 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά. 

Ωστόσο, όλοι ξέρουμε πόσο υπέροχα δένει η σφολιάτα και με τις γλυκές κρέμες - βλέπε μιλφέιγ. Δοκίμασε να ετοιμάσεις ένα πολύ γρήγορο και θρεπτικό καλοκαιρινό γλυκό, ανακατεύοντας σε ένα μπολ ανθότυρο με λίγο μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα βερύκοκα. Βάλε αυτό το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά, μέχρι να ψήσεις τη σφολιάτα κομμένη σε τετράγωνα. Σέρβιρε το γλυκό σου, απλώνοντας λίγη κρέμα πάνω σε ένα κομμάτι σφολιάτας, σκέπασε με άλλο ένα κομμάτι φύλλου και επανάλαβε μέχρι να δείχνει όμορφα εμφανισιακά. Πασπάλισε με άχνη και κανέλα, φιλοκομμένα φρούτα ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού. 

Για ονειρεμένα απογεύματα στις δροσερές βεράντες!