Μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά; Ω ναι!

Σχεδόν όλα τα ελληνικά τραπέζια θα γεμίσουν με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά; Ω ναι!



Αυτή την Παρασκευή, σχεδόν όλα τα ελληνικά τραπέζια θα γεμίσουν με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο. Το καλό είναι ότι με την τιμή που έχει στα Lidl, θα μπορέσουν να τον απολαύσουν ακόμα περισσότεροι. 

Πρόκειται για μια εξαιρετική τροφή με χαμηλά λιπαρά και πολλές πρωτεϊνες και, για μένα, είναι και ένα χορταστικό ψάρι, απολεπίζεται εύκολα και διαθέτει εμφανή, μεγάλα κόκκαλα που δε σε δυσκολεύουν. Φυσικά, σε προκαλεί να τον μαγειρέψεις με δεκάδες τρόπους, οπότε μια μέρα δεν είναι αρκετή. Αν μπορείς, βάζε τον μπακαλιάρο πιο συχνά στο τραπέζι σου!
Και να σου πω την αλήθεια, προτιμώ όλους τους άλλους τρόπους, εκτός από τον κλασικό με το κουρκούτι και την σκορδαλιά που κάνουν όλοι κάθε χρόνο. Άσε που μυρίζετε όλοι για κανα τριήμερο μετά και δεν τολμάμε να μπούμε σε συγκοινωνίες!

Καμιά φορά λαχταράω ένα καλό fish & chips, αλλά μου αρέσει να το παίρνω απ'έξω. Στο σπίτι θέλω να μαγειρεύω τον μπακαλιάρο αλλιώς, να τον νιώθω πιο ζεστό και σπιτικό. 
Εχθές έφτιαξα 2 εκδοχές που θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σου και εύχομαι να σε ξεσηκώσω και να ακολουθήσεις κι εσύ τις ιδέες μου. Έχε υπόψη σου ότι θα χρειαστείς μια ολόκληρη ημέρα για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο, αν δεν τον πάρεις ξαλμυρισμένο (που είναι πιο ακριβός), οπότε ξεκίνα από τώρα τα ψώνια, αν θες να τον έχεις την Παρασκευή στο τραπέζι σου. 

Η γιαγιά μου λέει να προσέχω το αλάτι να είναι λευκό και καθαρό επάνω στο ψάρι. Τσεκ! Βάλε το ψάρι σε βαθύ μπολ και κάλυψέ το με κρύο νερό. Αν μπορείς, μέσα σε αυτές τις 24 ώρες που θα μείνει μέσα, να το αλλάζεις το νερό. Έπειτα, ξέπλυνέ το καλά και άφησέ το να στραγγίξει. 

Μια ιδέα είναι να το κάνεις μπουρδέτο, γνωστό κερκυραϊκό φαγητό κατσαρόλας με κόκκινη σάλτσα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζέστανε μπόλικο ελαιόλαδο και τσιγάρισε 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο με 2 σκελίδες σκόρδο. Πρόσθεσε 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες και μπόλικες πατάτες κομμένες σε μεσαίο μέγεθος, όχι πολύ μεγάλες. Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις και θυμάρι και λίγη πάπρικα, 1 κουτάκι πελτέ ντομάτας και σκεπάζεις το φαγητό με μπόλικο νεράκι. Αφήνεις περίπου 20 λεπτά, να αρχίσουν να βράζουν καλά όλα μαζί και να μαλακώνουν. Προσθέτεις λίγο ακόμα νερό, αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσει το φαγητό και βάζεις μέσα στην κατσαρόλα και το ψάρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, για να μη λιώσει. Αφήνεις να βράσουν όλα μαζί για μισή ωρίτσα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα, όταν δέσει καλά και η σάλτσα. Φαγητό - λουκούμι. Ζεσταίνει τα μέσα σου, μοσχοβολάει παράδοση και οικογενειακή ευτυχία!

Μια άλλη ιδέα, λίγο πιο γκουρμέ, είναι να κάνεις το ψάρι ψητό και να το συνοδεύσεις με μια βελουτέ σούπα καρότου. Φτιάξε ένα μίγμα, χτυπώντας με ένα σύρμα λίγη πικάντικη μουστάρδα με μπόλικο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο και χυμό από 1 πορτοκάλι. Αν έχεις μπαλσάμικο με άρωμα πορτοκάλι, ακόμα καλύτερα. Άπλωσε με αυτό το μίγμα το ψάρι, ρίξε και αλατοπίπερο και θυμάρι και βάλε το να ψηθεί στους 180 βαθμούς για μισή ωρίτσα το πολύ, ανάλογα το πόσο παχύ είναι το κομμάτι. Παράλληλα φτιάξε τη βελουτέ σούπα. 

Βράσε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και χτύπα τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλοιφή. Τα μεταφέρεις στην κατσαρόλα, προσθέτεις λίγο ζεστό νεράκι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, μπόλικη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και χυμό από 1 πορτοκάλι. Αφήνεις να σιγοβράσει η σούπα, μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να πήξει ελαφρώς - μην την αφήσεις να γίνει σαν κρέμα, πρέπει να χύνεται απαλά από το κουτάλι. 

Στο τέλος, ρίξε μέσα μερικές σταγόνες μπαλσάμικο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σέρβιρε με το ψάρι επάνω. Δεν φαντάζεσαι τι υπέροχα που ταιριάζει το ψάρι με τη φρουτένια και ελαφρώς γλυκιά γεύση αυτής της σούπας! Εντυπωσιακό πιάτο και σε όψη και σε γεύση!

Εύχομαι να περάσεις όσο καλύτερα γίνεται αυτή την Παρασκευή, χαλαρώνοντας λιγάκι με αγαπημένους ανθρώπους και υπέροχες γεύσεις!