Μια αλμυρή τάρτα - άνοιξη!

Είναι πανέμορφη και πεντανόστιμη και μυρωδάτη, σαν άνοιξη!
Μια αλμυρή τάρτα - άνοιξη!



Η αλήθεια είναι ότι φέτος την άνοιξη τη βρήκαμε και μάλιστα πολύ νωρίτερα και βλέπω τον κόσμο γύρω μου να το απολαμβάνει - σαν να την έχει μεγάλη ανάγκη αυτή την άνοιξη. Γιατί η άνοιξη είναι η πιο συμβολική εποχή και η πιο ευεργετική. 

Και ΝΑ που φτάσαμε στην Τσικνοπέμπτη και βάλε και 2 κιλά πανσέτες κυρΣτέφανε, θα το κάψουμε! Γιατί, πλέον, το κρέας δεν είναι και τόσο ακριβό σπορ. Στα Lidl βρίσκουμε πάντα τις καλύτερες τιμές σε ελληνικά νωπά κρέατα από διάφορους παραγωγούς, πάντα συσκευασμένα σωστά, για να διατηρείται άψογα η ποιότητα και να εξασφαλίζεται η νοστιμιά τους. 

Αυτές τις ημέρες, τρέχει και η προσφορά με τα χοιρινά σουβλάκια ''Του χασάπη'' με 3,29€ τα 900γρ., που σίγουρα αξίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας. Βάλτε τα και σε μαρινάδα από την προηγούμενη, με ελαιόλαδο, μουστάρδα, χυμό και ξύσμα λεμονιού και δενδρολίβανο και σε λίγα λεπτά στο γκριλ, θα είναι έτοιμα για τρελό τσίκνισμα! 
Εγώ θα φτιάξω και κεφτεδάκια σίγουρα - γρήγορα, εύκολα, αγαπημένα - και καμιά πανσέτα να βρίσκεται - τι είναι η πανσέτα; φρούτο είναι!

Αλλά ας μη γελιόμαστε, σε ένα τραπέζι - την τσικνοπέμπτη αλλά και σε κάθε μεγάλη μάζωξη - όλοι δίνουμε μεγάλη σημασία στα παρελκόμενα - σαλάτες, ορεκτικά, πίτες. Και για αυτό είμαι εγώ εδώ, φίλε μου. Για να σου προτείνω αυτό το κάτι ξεχωριστό που θα εντυπωσιάσει τους αγαπημένους σου στο αυριανό τραπέζι αλλά και σε κάθε τραπέζι. Φτιάξε μια κλασική πράσινη σαλάτα κι αν θες πάρε μια έτοιμη τυρόπιτα κατεψυγμένη και ψήσε για να υπάρχει, αλλά αφιέρωσε λίγο χρόνο σε αυτή την ανοιξιάτικη τάρτα που σου έχω για σήμερα. 
Πάρε όμορφα κολοκυθάκια και πατάτες από τον λαχταριστό πάγκο με τα λαχανικά και αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τον παραδίπλα διάδρομο και ελληνικό αγελαδινό βούτυρο και τρέχα γρήγορα σπίτι. 
Σε μια λεκανίτσα βάλε 150γρ. παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια και 1 κουτ. γλ. αλάτι μαζί με 1 κουτ. γλ. αποξηραμένο δυόσμο και λίγο πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα και πλάσε με το χέρι σου αυτό το μίγμα, μέχρι να μαλακώσει το βούτυρο και να αρωματιστεί καλά από τα μυρωδικά. Έπειτα ρίξε 300γρ. αλεύρι και συνέχισε να τρίβεις το μίγμα με το χέρι, μέχρι να ψιχουλιάσει. Ρίξε 2-3 γουλιές παγωμένο νερό και πλάσε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Τύλιξέ την σε μια μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο για μισή ωρίτσα, όσο σου παίρνει να φτιάξεις τον πουρέ πατάτες και να κόψεις τα κολοκυθάκια. 

Για τον πουρέ πατάτας, βράσε μερικές πατατούλες και λιώσε τις απλά με ένα πιρούνι. Βάλε τις σε ένα μικρό κατσαρολάκι με λίγο φρέσκο γάλα, λίγη μουστάρδα και αλατοπίπερο και άσε να πάρουν 2-3 βράσεις, μέχρι να δέσει ο πουρές και να γίνει βελούδινος. Δεν τον θέλουμε πολύ αραιό, όσο πιο πολύ βράσει τόσο πιο πολύ θα σφίξει, αν σου έχει πέσει πολύ γάλα. Θέλουμε να απλώνεται όμορφα πάνω στη ζύμη της τάρτας. 

Ακόμα, κόψε σε πολύ λεπτές ροδέλες τα κολοκυθάκια αμέσως πριν τα στολίσεις πάνω στην τάρτα, γιατί μαυρίζουν όσο μείνουν κομμένα και έρθουν σε επαφή με τον αέρα. 
Βγάλε από το ψυγείο τη ζύμη και άπλωσέ την με τα χέρια σε μια ταρτιέρα ή ταψάκι. Θέλουμε λεπτή στρώση και να έχει γύρω-γύρω τοιχώματα που θα στηρίξουν τη γέμιση. Κάνε μερικές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψήσε τη ζύμη στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 15 λεπτά. Βγάλε την από τον φούρνο και άπλωσε επάνω της τον πουρέ πατάτας, στόλισέ τη με τα κολοκυθάκια, όπως σου αρέσει εσένα, ράντισε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πασπάλισε με θυμάρι ή ρίγανη και βάλε να ψηθεί η τάρτα για 20 λεπτά ακόμα. Αν θες, το τελευταίο πεντάλεπτο, βγάλε τη από τον φούρνο και πασπάλισέ τη με παρμεζάνα, και άσε την λίγο ακόμα μέσα, για να γίνει πιο τραγανή η επιφάνεια. 

Ταιριάζει πολύ στο σερβίρισμα να βάλεις επάνω και λίγο δροσερό στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό!

Είναι πανέμορφη και πεντανόστιμη και πολύ μυρωδάτη αυτή η τάρτα! Όπως ακριβώς και η άνοιξη!

Απολαύστε το!