Αϋπνία τέλος! Τα snack που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς

Έχεις δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, αλλά ακόμα δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Όχι πια!
Αϋπνία τέλος! Τα snack που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς



Εάν έχεις αυπνίες ενώ έχεις δοκιμάσει τα πάντα, μην σκας πια! Σου βρήκαμε τα καλύτερα σνακ που θα φας πριν τον ύπνο και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι!

Ένα ποτήρι ζεστό ή χλιαρό γάλα είναι ότι καλύτερο πριν κοιμηθείς. Απέφυγε τα φαγητά με βασικό συστατικό το σκόρδο, τις κόκκινες πιπεριές κτλ, γιατί θα σου φέρουν καούρες στο στομάχι. Προτίμησε σνακ που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως φρυγανιές, φρουτοσαλάτες και μαρμελάδες, διότι διεγείρουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που σε βοηθάει να κοιμηθείς. 

Αντίστοιχα, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β (π.χ. τρόφιμα ολικής αλέσεως) συμμετέχουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, βοηθώντας στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Άλλα τρόφιμα που συμβάλλουν είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και τα μυρωδικά όπως ο άνηθος και ο βασιλικός.

Απλές συμβουλές για το βραδινό γεύμα

• Φροντίστε να μην αφήνετε πολλές ώρες το στομάχι σας άδειο. Αν πεινάτε πολύ θα καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε φάει κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. 1 φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, 1 φρυγανιά με λίγο τυρί, ή 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών είναι καλές επιλογές για να μας δώσουν ενέργεια, να κρατήσουμε ενεργό τον μεταβολισμό και να μας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.

•Τρώτε αργά – απολαύστε την ώρα του φαγητού, αλλά σταματήστε να τρώτε όταν πεινάτε ακόμη. Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να αναγνωρίσει το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15-20 λεπτά από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθείτε ότι χορτάσατε.

•Αποφύγετε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

Η κατανομή της διαιτητικής πρόσληψης μέσα στην ημέρα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Εξάλλου ένα ελαφρύ βραδινό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στην ποιότητα του ύπνου μας.